Nogomet
0

Hoćemo li na stadionu Darius i Girenas ispisati novo poglavlje historije bh. reprezentacije?

Piše: Edin Isanović
Nogometna reprezentacija BiH u svojoj historiji igrala je nekoliko važnih mečeva. Ipak, još uvijek nije učestvovala ni na jednom velikom takmičenju. Okršaj sa Litvanijom u utorak u Kaunasu nudi priliku da se to promijeni. Pobjeda bi značila da će Zmajevi biti učesnici Mundijala u Brazilu 2014. godine.

Kao što je poznato, izabranicima Safeta Sušića potrebna su tri boda kako bi stigli do cilja. Osvajanjem kompletnog plijena obradovali bi navijače širom svijeta.

Inače, ovaj meč igra se na stadionu punog naziva Steponas Darius i Stasys Girenas, koji ima kapacitet blizu 9000 sjedećih mjesta. Naziv je dobio po litvanskim pilotima koji su poginuli na letu u čast neovisnosti Litvanije, između New Yorka i Vilniusa.

Također, ovaj stadion dom je kluba FBK Kaunas, za koji je svojevremeno nastupao bh. nogometaš Edin Pahlić. Izgrađen je u periodu od 1923. do 1925. godine i obnavljan je u nekoliko navrata, posljednji put 2005.

Osim nogometnih utakmica, među kojim su se održavali i mečevi Evropskog prvenstva do 19 godina, na njemu se godišnje održi i mnogo drugih događaja.

Grad Kaunas lako je dostupan za strane turiste. To je drugi po veličini grad u Litvaniji sa populacijom od preko 300.000 stanovnika. Sjedište je litvanskog akademskog, kulturnog i privrednog života, a datira još iz 13. stoljeća.

Nadamo se da će Kaunas i stadion Darius i Girenas ispisati novo poglavlje historije bh. nogometne reprezentacije. Sve miriše na uspjeh.