Nogomet
4

Historija Eura: Zlatanova "štikla" i kako je remi Skandinavaca izbacio Italiju 2004. godine

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropsko prvenstvo 2004. godine odigrano je u Portugalo i donijelo je jedno od najvećih iznenađenja u historiji fudbala. Grčka se okitila titulom prvaka. Ipak, ovo nije priča o trijumfu Grčke, nego o dešavanjima u grupi C.

Ovu grupu činili su Italija kao aktuelni viceprvak Evrope, Švedska, Danska i autsajder Bugarska. Prvi meč odigrali su Italija i Danska, a završen je bez golova.

Prvo kolo zaključili su Šveđani i Bugari. Slavila je Švedska rezultatom 5:0. Iako su bili favoriti, nije se očekivalo da će tim predvođen Henrikom Larssonom i Zlatanom Ibrahimovićem nanijeti tako težak poraz Dimitru Berbatovom i ostatku društva.

"Štikla" mladog Zlatana

Fredrik Ljunberg je započeo golijadu u 32. minuti i prvo poluvrijeme završeno je rezultatom 1:0. Prijelomni trenutak desio se kada je Larsson golovima u 57. i 58. minuti postavio rezultat na 3:0. Novi gol postigao je Zlatan Ibrahimović koji je tada nastupao za Ajax i brojao dane do prelaska u Juventus. Ibra je pogodio iz penala u 78. minuti. Konačnih 5.0 postavio je Marcus Allback u 91. minuti.

U 2. kolu Bugarska je ponovo poražena, a da pri tom nije postigla gol. Jon Dahl Tomasson (44') i Jesper Gronkjaer (92') bili su strijelci za Dansku.

Drugi meč ovog kola donio je nezaboravan potez Zlatana Ibrahimovića koji je kao 23-godišnjak nagovijestio veliku karijeru. Prvo je Antonio Cassano u 37. minuti pogodio za vodstvo Italije. Vrijeme je odmicalo i činilo se da će tim Giovannija Trappatonija slaviti. Međutim, desilo se nešto drugo.

Švedska je izvela korner sa lijeve strane, nastala je gužva u šesnaestercu, lopta se prebacivala s glave na glavu, a onda se ukazao Ibrahimović koji je prije Gianluigija Buffona dotrčao do lopte i leđima okrenut golu šutirao je petom. Lopta je prošla tačno tamo gdje Christian Vieri nije uspio skokom zatvoriti šupljinu u desnim rašljama gola Italije. Ostalo je 1:1.

"Italijo, pogodila si, ali si i ispala"

Posljednje kolo imalo je sljedeću računicu: ako Danska i Švedska odigraju neriješeno a da pri tom postignu minimalno po dva gola, Italija ispada bez obzira s kojom gol-razlikom pobijedi Bugarsku.

Naime, ako tri prvoplasirana tima u grupi gdje su četiri tima imaju isti broj bodova, tada rezultati protiv četvrtog tima bivaju isključeni i računa se samo odnos između tri tima koja su ostala u opticaju. Pošto su Italija i Danska remizirale, kao što su to učinile i Švedska i Italija, znalo se da će u slučaju remija Danske i Švedske odlučivati gol-razlika. Ona je, kada se isključi Bugarska, iznosila 1:1 za Italiju, 1:1 za Švedsku i 0:0 za Dansku. Jasno, rezultat 2:2, 3:3 ili neki drugi remi sa više golova odveo bi Dansku i Švedsku dalje.

Skandinavci su burno reagovali na špekulacije da će se to desiti, ali se na kraju desilo. Tomasson je pogodio za 1:0 u 28. minuti. Larsson je izjednačio golom iz penala u 47. minuti. Potom je ponovo pogodio Tomasson u 66. minuti. Najgori scenarij za Italiju desio se u 89. minuti kada je Jonson pogodio za 2:2.


2004 (June 22) Denmark 2-Sweden 2 (European... by sp1873

Nikada nije dokazano da je dogovoren takav rezultat, ali je nakon nekoliko godina kasnije švedski magazin Offside je objavio da su igrači na terenu napravili dogovor i odlučili odigrati 2:2. Da li je to prava istina, teško je reći.

U Švedskoj je dan nakon tog remija objavio velikih "2:2" na naslovnici sa natpisom: "Bravo Italijo, pogodila si" aludirajući na navode Italije da će Skandinavci odigrati 2:2. A ispod je pisalo: "Izvini Italijo, ispala si". Italija je, iako je na kraju ispalo nebitno, u trećem kolu golovima Simeonea Perotte (48') i Cassana (94') pobijedila Bugarsku sa 2:1. Jedini strijelac za Bugarsku u tom meču i uopće na prvenstvu bio je Martin Petrov.