Nogomet
12

Historija Eura: Dominacija Španije, izjava Zidanea i unikatni Torres

Piše: O. T.
Titula Španije s Eura 2012. godine (Foto: EPA)
Titula Španije s Eura 2012. godine (Foto: EPA)
Nekad tokom 2002. godine tadašnji igrač Real Madrida i aktuelni prvak Evrope i svijeta sa Francuskom Zinedine Zidane izjavio je: "Onog dana kada Španija počne pobjeđivati, neće stati." Ispala je Španija na Euru 2004. godine u grupi, sa Mundijala 2006. godine izbacio ju je Zidane u osmini finala.

Kvalifikacije za Euro 2008. godine počele su u septembru 2006. godine. Španija je sa 4:0 pobijedila Lihtenštajn što nije nešto posebno. Potom je sa 3:2 poražena u gostima od Sjeverne Irske. Hattrick je postigao tadašnji igrač niželigaša Leeds Uniteda David Healy. U 3. kolu, ponovo u gostima, Španija je poražena od Švedske sa 2:0. Loše? Nalik na katastrofu. Zidane, o čemu si pričao?

A onda je došao "onaj dan". U narednih devet kvalifikacijskih utakmica Španija je upisala osam pobjeda i jedan remi te primila samo tri gola. Na Euru je dobila grupu D gdje su igrale Švedska, Rusija i Grčka. U 1. kolu rezultatom 4:1 pregažena je Rusija, a preostale dvije reprezentacije ispraćene su sa po 2:1. Dakle, u tom trenutku niz od 12 zvaničnih utakmica bez poraza pri čemu je uposano 11 pobjeda.

Loše otvaranje kvalifikacija, sjajan kraj

Na red je stigla "krnjava" Italija, tada aktuelni prvak svijeta, ali i tim kojem se bližila smjena generacije koju je trebao napraviti selektor upitnog kvaliteta Roberto Donadoni. Dokaz u kolikoj su krizi bili Italijani pokazao je poraz od Holandije u grupi C rezultatom 3:0, a onda i remi sa Rumunijom (1:1). Italija je grupu prošla zahvaljujuću pobjedom nad Francuskom (2:0) u 3. kolu, ali tada je Francuska od 24. minute igrala bez isključenog Erica Abidala koji je "pocvrenio" i uz to napravio penal iz kojeg je Italija povela sa 1:0.

Ipak, Italija je i takva bila izuzetno tvrd i težak protivnik pa je meč protiv Španije u četvrtfinalu odlučen na penalima gdje je junak Španije bio Iker Casillas koji je odbranio penale De Rossiju i Di Nataleu, dok je za Španiju jedini promašio Guiza.

U polufinalu Španija je rutinski sa 3:0 pobijedila Rusiju, a strijelci su bili Xavi (50'), Guiza (73') i Silva (82'). U finalu je preko puta stajala Njemačka koja je odigrala izuetno dobro finale, ali je odlučio jedan pas Xavija i realizacija Fernanda Torresa u 33. minuti. Ostalo je 1:0 i Španija je nanizavši 15 utakmica bez poraza u zvaničnim mečevima postala šampion Evrope. Na klupi sjajne Crvene Furije sjedio je pokojni Luis Aragones koji se nakon titule odlučio povući. Zamijenio ga je Vicente del Bosque.

Potom su tu titulu Španci povezali sa titulom na Mundijalu 2010. godine i svi smo se prisjetili riječi Zinedinea Zidanea iz 2002. godine. Međutim, tu nije bio kraj.

Zaokružili nevjerovatnu dominaciju

Osam utakmica i osam pobjeda zabilježila je Španija u kvalifikacijama za Euro 2012. godine. Bila je u grupi I sa Češkom, Škotskom, Litvanijom i Lihtenštajnom. Gol-razlika iznosila je 26:6.

Španija je nastup na Euru 2012. godine otvorila remijem protiv Italije (1:1). Zatim je sa 4:0 pobijedila Irsku i na kraju je igrala za prolaz protiv Hrvatske. Tada je remi sa minimalno po dva gola na obje strane odgovorao Španiji i Hrvatskoj, ali ne i Italiji koja je već jednom (Euro 2004) na takav način ispala. Ovaj put nije bilo remija, slavila je Španija sa 1:0 golom Navasa u 88. minuti iako je Hrvatska ranije imala veliku šansu preko Rakitića, čiji je udarac glavom odbranio Casillas, dođe do prednosti i eventualne pobjede koja bi izbacila Španiju sa prvenstva. No, Furija je prošla grupu kao prva na tabeli.

U četvrtfinalu Španija je golovima Xabija Alonsa (19' i 91', penal) sa 2:0 izbacila Francusku. Interesantno, Alonsu je to bio 100. meč za reprezentaciju Španije.

Za finale Španija je igrala protiv Portugala predvođenog Cristianom Ronaldo. U poprilično mirnom meču nije bilo golova ni u regularnom dijelu ni u produžecima. Prva serija penala donijela je promašaje na obje strane. Joao Moutinho je promašio za Portugal, a Alonso za Španiju. Oba penala odbranili su golmani Casillas i Rui Patricio. Potom su svi bili precizni do Brune Alvesa, štopera Portugala, koji je pogodio prečku, a prolaz Španiji obezbijedio je Fabregas u petoj seriji.

U finalu, Španiju je dočekala Italija, tim s kojim je Španija na otvaranju odigrala 1:1. Za razliku od tog meča, kada je Italija odigrala odlično, finale je bila "jednosmjerna ulica". Silva je pogodio već u 14. minuti, a Jordi Alba povisio na 2:0 u 41. minuti. Pobjeda Španije okrunjena je golovima rezervnih igrača Fernanda Torresa (84') i Juana Mate (88'). Italijani su plakali, jer teško je ne pustiti suzu nakon poraza u finalu. To je bio jedini razlog, jer drugog razloga poput onog "imali smo svoje šanse", nije bilo. Španija je jednostavno bila - prejaka. Španija je tako postala jedina zemlja koja je povezala titule dva Eura i Mundijala. Pri tom je sačuvala mrežu u svih šest mečeva nokaut faze evropskih prvenstava 2008. i 2012. godine.

Ljudskost igrača Španije tokom proslave

Tokom proslave titule 2012. godine igrači Španije su nosili majice s posvetama Antoniju Puerti, pokojnom igraču Seville koji je tragično preminuo u 22. godini u augustu 2007. godine, Danielu Jarqeu, pokojnom igraču Espanyola koji je također tragično preminuo u 26. godini u augustu 2009. godine, i Manuelu Preciado Rebolledu, pokojnom španskom treneru koji je preminuo u 54. godini u junu 2012. godine.

Torres otišao u historiju kao unikat

Na Euru 2008. godine sa četiri postignuta gola najbolji strijelac bio je David Villa. Na Euru 2012. godine na kraju svega po tri gola su imali Ronaldo (Portugal), Mandžukić (Hrvatska), Džagoev (Rusija), Mario Gomez (Njemačka) i Fernando Torres (Španija). Zlatnu loptu za najboljeg strijelca odnio je Torres koji ju je zaradio ponajviše zbog onih nešto više od 20 minuta odigranih u finalu.

El Nino je u finalu ušao u 75. minuti i upusao gol, treći na prvenstvu, ali i asistenciju, pa je tako za samo 189 odigranih minuta imao učinak od tri gola i jedne asistencije zbog čega je izdvojen od ostalih. Uz to, Torres je tako postao jedini igrač u historiji fudbala koji je postizao golove u dva različita finala Eura. Te godine, Torres je osvojio i Ligu prvaka sa Chelseajem.

Spisak igrača Španije na Euru 2008:

Golmani: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool), Andres Palop (Sevilla).

Odbrana: Sergio Ramos (Real Madrid), Joan Capdevila (Villarreal), Raul Albiol (Valencia), Carles Puyol (Barcelona), Carlos Marchena (Valencia), Fernando Navarro (Real Mallorca), Alvaro Arbeloa (Liverpool), Juanito (Real Betis)

Vezni red: Cesc Fabregas (Arsenal), Andres Iniesta (Barcelona), Xavi (Barcelona), David Silva (Valencia), Santi Cazorla (Villarreal), Xabi Alonso (Liverpool), Ruben de la Red (Getafe), Marcos Senna (Villarreal)

Napad: David Villa (Valencia), Daniel Guiza (Real Mallorca), Sergio Garcia (Real Zaragoza), Fernando Torres (Liverpool)

Spisak igrača Španije na Euru 2012:

Golmani: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina, (Liverpool), Victor Valdes (Barcelona).

Odbrana: Alvaro Arbeloa (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Juanfran (Atletico Madrid), Jordi Alba (Valencia), Raul Albiol (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Javi Martinez (Athletic Bilbao).

Vezni red: Xavi (Barcelona), Sergio Busquets (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), David Silva (Manchester City), Santi Cazorla (Malaga), Cesc Fabregas (Barcelona), Juan Mata (Chelsea).

Napad: Jesus Navas (Sevilla), Pedro (Barcelona), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Fernando Torres (Chelsea), Alvaro Negredo (Sevilla).