Nogomet
11

Hercegovački derbi između Zrinjskog i Širokog Brijega završen bez pogodaka

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Na stadionu Pod Bijelim brijegom u okviru 15. kola Premijer lige BiH odigran je hercegovački derbi između Zrinjskog i Širokog Brijega. Uprkos šansama na obje strane, utakmica je završena remijem 0:0.

Trener Zrinjskog Vinko Marinović odlučio je da od prve minute zaigraju Kozić, Peko, Tomić, Čolić, Stojkić, Todorović, Mešanović, Petrak, Jakovljević, Katanec i Bilbija, dok je njegov kolega na drugoj strani Denis Ćorić priliku dao Soldi, Pandži, Krstanoviću, Ivankoviću, Wagneru, Ćorluki, Menalu, Sesaru, Braliću, Crnovu i Markoviću.

Domaći su zaprijetili već u 4. minuti preko Mešanovića, koji nije uspio pogoditi mrežu gostiju nakon korenera. Nakon početnog pritiska Plemića, Širokobriježani su se oslobodili pritiska i stigli do prilike u 10. minuti, Menalo je šutirao, a Kozić odbranio. Mešanović se u novoj šansi našao u 16. minuti, no, njegov atraktivan pokušaj nije rezultirao pogotkom. Više sreće nije imao ni Petrak nedugo zatim, jer je nakon udarca sa petnaestak metara lopta pogodila stativu.

Mešanović je danas bio raspoložen za igru, ali priliku u 33. minuti nije pretvorio u pogodak, tačnije, odbranio je golman Širokog Bijega Soldo. Mešanović je potom u 41. minuti bezuspješno pokušao glavom. Mogli su to gosti kazniti dvije minute kasnije, Kozić je pogriješio, a Krstanović nije uspio realizovati situaciju jedan na jedan. Golman Plemića je intervenisao te se iskupio za grešku. Prvo poluvrijeme je završeno bez golova.

Na otvaranju drugog poluvremena Todorović je izašao sam pred Soldu, pokušao ga je prevariti, ali golman Širokog Brijega je odlično intervenisao. Potom je na drugoj strani u 54. minuti u dobroj prilici bio Ivanković, koji je ipak šutirao preko gola domaćih.

Opasno je pred golom Širokog bilo u 57. minuti nakon kornera, no, rezultat se nije promijenio jer je lopta završila iznad gola.

U narednoj minuti je Marinović iz igre izveo Crnova, a umjesto njega je zaigrao Rebić. U 67. minuti je napravio novu izmjenu, a Jović je zamijenio Peko. Tri minute kasnije je mijenjao i trener Širokog Brijega te je umjesto Sesara priliku dobio Kožul.

Todorović je napravio dobar prodor u 82. minuti, izborio je korner, ali to nije donijelo ništa dobro njegovoj ekipi. Ultrasi su napravili bakljadu s ciljem da podrže domaći tim. U finišu utakmice prilika nije bilo, pa je hercegovački derbi završen bez pogodaka.

Zrinjski je na prvom mjestu na tabeli s 34 boda, dok je Široki sedmi sa 20 osvojenih bodova.