EVROPSKA LIGA
9

Hajduk bolji od Levskog, Osijek pobijedio Luzern

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Odigrano je još nekoliko utakmica 2. kola Evropske lige, a postignuti su sljedeći rezultati: Hajduk – Levski 1:0, Sturm – Mladost iz Podgorice 0:1, Trenčin – Bnei Yehuda 1:1, Cork City – AEK Larnaca 0:1, Osijek – Luzern 2:0, Panionios – Gorica 2:0, Shamrock Rovers – Mlada Boleslav 2:3, Ferencvaroš – Midtjylland 2:4.

Hajduk je protiv bugarskog tima igrao u Dugopolju jer se na Poljudu održava Ultra festival. Pred pet hiljada vatrenih navijača splitski klub je slavio 1:0. Levski je na početku meča imao priliku preko Goranova. No, nisu je iskoristili.

Ipak, u 24. minuti Futacs je sa jedanaest metara doveo Hajduk u vodstvo. Minimalnim vodstvom domaćih otišlo se na odmor. U nastavku su Splićani igrali nešto bolje, ali je udarce Ercega u nekoliko navrata odbranio golman Mitrev.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. Uzvrat u Sofiji igra se pred praznim stadionom zbog kazne koju je UEFA izrekla za navijače bugarskog tima još u prošloj sezoni.

Sturm iz Graca neočikivano je poražen od Mladosti iz Podgorice rezultatom 1:0. Gol za ekipu iz Crne Gore postigao je Krkotic još u 2. minuti. Premda su domaći pokušavali da poravnaju do kraja meča, nisu uspjeli.

Osijek je u Gradskom vrtu ugostio švicarski Luzern. Hrvatski tim stvorio je nekoliko dobrih prilika u prvih 45 minuta, ali su mreže mirovale. Inicijativa se isplaitila u 66. minuti kada je Ejupi pogodio za 1:0. Trinaest minuta poslije Grezda je postavio konačnih 2:0. Lijepa zaliha za uzvrat.

Trenčin je protiv Bnei Yehuda odigrao 1:1. Valskis je doveo goste u 3. minuti, a poravnao je Paur u 59. minuti. Za domaće je od 79. minute nastupao bh. internacionalac - Hamza Čataković.

Grčki Panionios bez većih problema savladao je slovensku Goricu sa 2:0. Oba pogotka postigao je Yesil, u 12. i 47. minuti.

Irski Shamrock Rovers poražen je od Mlada Boleslav na svom terenu 3:2. Gosti su poveli preko Mebrahta u 35.minuti, a poravnao je Burke u 48. Mebrahta je ponovo u 63. minuti vratio prednost gostima. Chramosta u 88. minuti pogađa za 1:3, ali je Burke u 90. minuti postavio konačnih 2:3.

Mađarski Ferencvaroš poražen je na svom terenu od danske ekipe Midtjylland rezultatom 4:2. Igrao se 22. minut kada je Botka doveo domaće u vodstvo. Varga je 20 minuta poslije udvostručio vodstvo. No, Koch je u 45.minuti zaradio crveni karton i Ferencvaroš je u nastavku igrao s igračem manje.

Poulsen je u 45., 61. i 67. minuti režirao preokret. Od tri postignuta gola, dva su bila sa jedanaest metara. Onuachu je u 89. minuti pogodio za konačnih 2:4.

Uzvratni mečevi na programu su za sedam dana.