Nogomet
117

Gudjohnsen ostvario san i zaigrao na Euru: Sve je počelo prije 20 godina kada je zamijenio oca

Piše: E. B.
Trenutak za historiju: Gudjohnsen debituje na Euru
Trenutak za historiju: Gudjohnsen debituje na Euru
Kada neko spomene nogometaše Islanda, prva asocijacija koja vam padne na pamet je, bez ikakve sumnje, Eidur Gudjohnsen.

Nekadašnji napadač Chelseaja i Barcelone se vratio iz reprezentativne penzije kako bi ostvario svoj veliki san i zaigrao na Evropskom prvenstvu.

Sve je počelo prije 20 godina, tačnije 24. aprila 1996. godine. Island je gostovao Estoniji, a u drugom poluvremenu tog prijateljskog susreta 17-godišnji Eidur je zamijenio svoga oca, tada 35-godišnjeg Arnora.

Bila je to prava "predaja štafete". Arnor je tada bio najbolji igrač Islanda svih vremena, a tu titulu je preuzeo Eidur nekoliko godina poslije.

Eidur je imao nekoliko prilika za postizanje pogotka u Tallinu, no nije uspio zatresti mrežu Estonaca. To je pošlo za rukom Gunnlaugssonu, koji je postigao hat-trick za pobjedu 3:0.

Arnor i Eidur su postali prvi i do sada jedini otac i sin koji su zaigrali u istoj utakmici reprezentacije, no igrom sudbine nikada nisu zajedno bili na terenu.

Naime, tadašnji selektor Logi Olafsson je želio staviti u igru od prve minute Gudjohnsene, no to mu je izričito zabranio tadašnji predsjednik Nogometnog saveza Islanda Eggert Magnusson.

Magnusson mu je naredio da može u Estoniji da izvrši izmjenu Arnor - Eidur, a da obojicu od prve minute stavi na narednom meču u junu u Reykjaviku u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Makedonije.

Nažalost, to se nije desilo. Eidur je igrajući za U18 reprezentaciju u maju protiv Republike Irske slomio nogu, a kada se oporavio 1997. godine, njegov otac je već završio reprezentativnu karijeru.

U 84. minuti meča protiv Mađarske zamijenio je Kolbeinna Sigthorssona
U 84. minuti meča protiv Mađarske zamijenio je Kolbeinna Sigthorssona

Dvadeset godina kasnije, 18. juna 2016. godine, 37-godišnji Eidur je u 84. minuti meča protiv Mađarske pri vodstvu njegove reprezentacije zamijenio Kolbeinna Sigthorssona i tako posljednje minute meča odigrao kao kapiten Islanda.

To je bio njegov 86. nastup u dresu nacionalnog tima, a postigao je 26 golova. Njegov otac Arnor je na 73 nastupa postigao 14 golova.

Nažalost po njega, nije kao kapiten proslavio historijsku pobjedu svoje ekipe s obzirom da je Saevarsson je u 89. minuti postigao autogol za konačnih 1:1.

Susret trećeg kola grupe F protiv Austrije mogao bi biti posljednji za Gudjohnsena u reprezentativnom dresu, s obzirom da je najavio da će posljednja utakmica na Euru za Island biti i njegova posljednja u nacionalnom dresu.