Nogomet
48

Guardioline čudesne brojke: 10 utakmica, 10 pobjeda, nijednom nije gubio u nekom meču

Piše: O. T.
Pep Guardiola (Foto: EPA)
Pep Guardiola (Foto: EPA)
Ako se po jutru poznaje dan, Premiership će biti dosadan, jer Pep Guardiola i njegov Manchester City izgledaju monstruozno. U 10 utakmica, Građani su upisali 10 pobjeda u svim takmičenjima od čega šest u Premiershipu. Ukupna gol-razlika iznosi 30:6 (18:5 u Premiershipu). Dominacija.

Rekorde Manchester Cityja, kada su u pitanju pobjednički nizovi na otvaranjima sezone, postavio je ranije. Sada postavlja nove, pomjera granice. City je učinio tek drugim klubom u Premiershipu koji je otvorio sezonu sa šest pobjeda u šest utakmica. Ranije je to uspjelo Chelseaju pod vodstvom Carla Ancelottija u sezoni 2009/10.

Također, Manchester City je postao tek drugi klub u historiji najvećeg ranga engleskog fudbala koji je upisao 10 pobjeda u 10 utakmica u svim takmičenjima. Ranije je to uspjelo Tottenhamu u sezoni 1960/61. Tada su Pijetlovi sezonu otvorili sa 11 pobjeda.

I Tottenham i Chelsea su navedene sezone okončali titulama u Premiershipu. Ostaje da se vidi da li će u tome uspjeti i Guardiolin City.

Tokom svih 10 pobjeda (Sunderland, Steaua, Stoke, Steaua, West Ham, Manchester United, Borussa M'Gladbach, Bournemouth, Swansea, Swansea) Manchester City samo tri puta nije vodio na poluvremenu (Steaua, Swansea, Swansea), a ni u jednom meču nije gubio.

Naredni ispit je protiv Celtica u gostima u okviru 2. kola grupne faze Lige prvaka, a onda u 7. kolu Premiershipa u gostima protiv Tottenhama.