Nogomet
17

Guardiola: Kod golmana gledam da kreira igru, zato Hart sada ne brani

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Trener Manchester Cityja Pep Guardiola objasnio je situaciju u kojoj se nalazi golman Građana Joe Hart za kojeg se pretpostavlja da će promijeniti klub.

Španski stručnjak je kazao da ne želi imati nesretne igrače u ekipi te da ako Hart želi, može ići. Guardiola je na lijep način objasnio situaciju oko prvog golmana Engleske i dugogodišnjeg golmana Cityja. Njegovo mjesto među stativama gola Manchester Cityja zauzeo je Willy Caballero.

"Rekao sam mu da sam otvoren za opciju da ide ukoliko me bude pitao, jer želim sreću igračima. Ne želim da igrači ostaju ovdje ako će biti nesretni. Rekao sam mu da će napredovati ako ostane. Shvatit će šta želimo od golmana. Susreo sam se sa mnogo igrača koji su imali problema na početku, ali bi nakon mjesec, dva ili godinu dana postali najbolji na svojoj pozoiciji. Trenutno je Caballero bolji na toj poziciji. Pričao sam sa Hartom kada smo se prvi put sreli u Kini i pokušao sam biti jasan sa njim. Imam mnogo poštovanja prema njemu kao golmanu i osobi. Znam njegove vrijednosti", rekao je Guardiola.

Slično je bilo sa Abidalom

U riječima španskog stručnjaka moglo se vidjeti da slična sudbina čeka i sve ostale igrače koji se ne budu uklapali u njegov sistem i koji ne budu imali motiva da se bore za svoje mjesto. Kao primjer igrača koji se uspio izboriti za mjesto naveo je Erica Abidala kojeg je Guardiola trenirao u Barceloni.

"On zna od početka šta ja osjećam i kakva je situacija. Možda ostane, možda ode, tako je za sve ostale igrače. Sličnu situaciju imao sam sa Abidalom, lijevim bekom tada u Barceloni. Na kraju je postao najbolji lijevi bek u Evropi, po mom mišljenju. Brz, inteligentan, snažan u zraku i u građenju igre. Ali, trebao je vremena", objasnio je Guardiola te dodao: "Kod golmana prvo gledam da je siguran. Nakon toga mora pomoći da kreiramo igru. Sada, jer je Willy trenirao sa nama duže i zbog toga što sam vidio neke stvari, on brani. Ali, to ne znači da Joe neće braniti."

City dovodi Brava?

Sky Sportsov ekspert za španski fudbal Guillem Balague tvrdi da Guardiola želi dovesti Barceloninog golmana Claudija Brava te da Čileanca od prelaska u City dijeli samo povratak povrijeđenog Marc Andre ter Stegena na gol Blaugrane. Ukoliko se to ispostavi tačnim, onda će Hartu biti još teže, ali i Caballeru, jer bi Bravo bio prvi izbor.

Pretpostavlja se da će Hart preći u Everton, a kao moguće opcije spominju se Sevilla i Dortmund.