Xavi Hernandez
0

"Guardiola i Mourinho su zaraženi nogometom"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vezni igrač španskog i evropskog nogometnog prvaka Barcelone Xavi Hernandez izjavio je za španski AS da je Josep Guardiola ''najbolji trener kojeg je ikad imao''.

Uz pohvale na račun aktuelnog šefa struke u Barceloni, Xavi je pozitivnim pridjevima opisao i svojedobnu saradnju s Interovim trenerom Joseom Mourinhom, dok je ovaj bio asistent Louisu van Gaalu u Barceloni.

  • Uspomene na zajedničke dane s Mourinhom su izvrsne, gotovo tri godine sam proveo s njim dok je asistirao Van Gaalu. Od Mourinha sam puno toga naučio. Poput Guardiole, i on je opsjednut radom u nogometu. Obojica su zaraženi nogometom. Mourinho je, rekao bih, više posvećen odbrambenim zadaćama, dok je možda Guardiola veći romantičar koji u svakoj utakmici ide na pobjedu – uporedio je dvojicu trenera Xavi.

Barcelona će u odbranu naslova evropskog prvaka krenuti u srijedu gostovanjem kod Mourinhovog Intera. Bit će to, sasvim sigurno, derbi 1. kola Lige prvaka.

  • Takve utakmice omogućuju vam pravi ulazak u sezonu. Bit će to veliki izazov i test u grupi s četiri državna prvaka (u grupi su još kijevski Dinamo i Rubin iz Kazana, op.a.). Trebamo se boriti, a to je ono što i najviše volimo – zaključio je Xavi.