Odigrane sve utakmice
0

Grupa A: Njemačka stopostotna, Turska u dodatne kvalifikacije

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odigrane su sve utakmice u grupi A kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj. Njemačka je zadržala stopostotan učinak pobjedom nad Belgijom od 3-1 i tako napravila uslugu Turskoj, koja je s minimalnih 1-0 na domaćem terenu savladala Azerbajdžan.

Uoči posljednjeg desetog kola u grupi Nijemci su osigurali plasman na Euro, ali to ih nije omelo da i u desetom nastupu upišu pobjedu. Ekipa Joachima Löwa vodila je u Esprit Areni u Düsseldorfu već nakon poluvremena 2-0 golovima Mesuta Özila i Andrea Schürrlea, da bi Mario Gomez golom u trećoj minuti nastavka riješio svako pitanje oko pobjednika.

Kod prvog gola Nijemaca Özilu je asistirao Sami Khedira, Schürrleu je dodao Gomez, da bi kod posljednjeg gola domaćina napadača Bayerna poslužio Özil. Belgijanci su počasni gol zabili u 86. minuti kada je zabio Marouane Fellaini glavom na asistenciju Driesa Mertensa.

Nijemci su na taj način napravili uslugu Turcima koji su golom Buraka Yilmaza u 60. minuti dvoboja na Türk Telekom Areni u Istanbulu savladali Azerbajdžan i prestigli Belgijce na drugom mjestu grupe, mjestu koje vodi u dodatne kvalifikacije.

Na kraju dodajmo da su u posljednjoj, rezultatski beznačajnoj utakmici 10. kola grupe Kazahstan i Austrija odigrali bez golova 0-0 u Astani.

Kvalifikacije za Euro 2012. godine, grupa A:

Kazahstan – Austrija 0-0 Njemačka – Belgija 3-1 (Özil 30, Schürrle 33, Gomez 48 / Fellaini 86)

Turska – Azerbajdžan 1-0 (Yilmaz 60) Redoslijed: 1. Njemačka 30, 2. Turska 17, 3. Belgija 15, 4. Austrija 12, 5. Azerbajdžan 7, 6. Kazahstan 4