Bezobrazan potez
22

Golman libijskog prvaka divljački udario nogom u glavu protivničkog igrača

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nogometaši tuniskog Esperancea su se plasirali u grupnu fazu afričke Lige prvaka, no prolazak libijskog Al Ittihada su mogli skupo platiti.

U posljednjem kolu kvalifikacija u prvom meču u Tripoliju rezultat je bio 0:0, a u uzvratu u Benghaziju Esperance je slavio sa 1:0 i prošao u grupnu fazu.

No, u 78. minuti vidjeli smo jedan od najbrutalnijih prekršaja u historiji. Upućena je duga lopta ka napadaču domaće ekipe Hamdouu Elhouniju (27), golman gostiju Muad Allafi (21) je napustio kazneni prostor, a potom divljački namjerno udario napadača Esperancea đonom u glavu.

Napadač tuniskog prvaka je ostao ležati na travnjaku, a bahati golman libijskog prvaka se žestoko bunio kada mu je sudija Ahmed Ghandour pokazao crveni karton.

Zaista se teško sjetiti nekog sličnog divljačkog starta. Daleke 1982. godine na Svjetskom prvenstvu u Španiji njemački golman Harald Schumacher je na sličan način udario Francuza Patricka Battistona.

I na našim terenima pamtimo jedan sličan nesportski potez. Na početku ovog stoljeća golman Slavije Miloš Krstajić je također namjerno udario đonom u glavu Sinišu Savića, pravdajući se da se nogometaš banjalučke ekipe "sam nab'o".

Zanimljivo, ni Schumacher ni Krstajić nisu zbog ovih poteza isključeni, no i crveni karton Allafiju nije neka utjeha Elhouniju koji je srećom prošao bez težih tjelesnih povreda.