Liverpool - Barcelona 4:0
124

Godina dana od čarobne noći na Anfieldu: Epski korner i najveći preokret u historiji

K. H.
Foto: Screenshot/Twitter
Foto: Screenshot/Twitter
Ekipa Liverpoola prije tačno godinu dana napravila je senzacionalan preokret na svom Anfieldu protiv Barcelone u meču polufinala Lige prvaka gdje su nakon poraza u prvom susretu od 3:0 uspjeli upisati ubjedljivu pobjedu rezultatom 4:0 i plasirati se u finale ovog takmičenja.

Prvi meč polufinala prošlogodišnjeg izdanja Lige prvaka na Nou Campu pripao je Barceloni koja je s dva pogotka Lionela Messija i jednim Luisa Suareza upisala veliku pobjedu od 3:0, a iako se u tom trenutku činilo da su faktički osigurali prolazak u finale, Liverpool je pred svojim navijačima još jednom pokazao koliko nogomet može biti čaroban i kako su čuda, što pobjeda od 4:0 svakako jeste, definitivno moguća u ovom sportu.

Liverpoolu se pred ovaj uzvratni meč nisu davale gotovo nikakve šanse za prolazak dalje, ne samo zbog ubjedljivog poraza u prvom meču, nego jer su na megdan Messiju i društvu izašli bez povrijeđenih Roberta Firmina i Mohameda Salaha.

Ipak, Jurgen Klopp je vjerovao u svoje igrače, Anfield je tokom svih 90 minuta pružao nevjerovatnu podršku igračima u crvenim dresovima, a kada su se sve stvari poklopile tačno onako kako je njemački trener zamislio, onda su na scenu stupili Georginio Wijnaldum, Trent Alexander-Arnold i Divock Origi, heroji te večeri i igrači koji su Liverpool odveli u finale Lige prvaka.

Origi je postigao prvi pogodak za Liverpool na samom početku meča, da bi u Wijnaldum u drugom poluvremenu s dva pogotka u 54. i 56. minuti u potpunosti anulirao veliku prednost Barcelone iz prvog meča.

Barcelona je već tada bila u nokdaunu, a tačku na ovaj meč stavio je Origi svojim drugim pogotkom u 79. minuti nakon što je Alexander-Arnold iskoristio šok u kojem su se nalazili gostujući igrači i njihov trenutak nepažnje pretvorio u jedan od najlegendarnijih kornera u historiji nogometa, asistiravši svom igraču u trenutku kada niko od igrača Barcelone nije gledao u loptu.

Do kraja meča uslijedili su jalovi napadi Barcelone i herojska igra izabranika Jurgena Kloppa koji su uspjeli sačuvati svoju mrežu i izboriti plasman u finale Lige prvaka gdje su, nešto manje od mjesec dana nakon ove noći, pobijedili Tottenham i osvojili najelitnije nogometno takmičenje u Evropi.