Nogomet
49

Glavaš: Nadam se da su igrači svjesni važnosti utakmice, Vels moramo pobijediti

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Nogometna reprezentacija BiH večeras igra protiv Velsa u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Bh. stručnjak Vlatko Glavaš je u razgovoru za portal Klix.ba rekao da Zmajevi imaju imperativ pobjede te se dana da će se iz Velsa vratiti sa osvojena tri boda i u dobroj atmosferi dočekati Belgiju u Zenici.

Nogometna reprezentacija BiH će se večeras Velsu suprotstaviti bez nekoliko važnih igrača, a to su Sead Kolašinac, Ermin Bičakčić, Sejad Salihović i Emir Spahić. Glavaš vjeruje da Zmajevi ipak mogu obaviti posao na pravi način i vratiti se kući s izuzetno važnom pobjedom.

"Očekujem tešku utakmicu. Ne treba se obazirati ko nedostaje u obje reprezentacije. Činjenica je da mi večeras moramo igrati tu utakmicu koju će dobiti ekipa koja bude spremnija. Nadam se da ćemo to biti mi, jer se za Kipar očigledno nismo bili dobro spremili. Vjerujem da je naš kolektiv, igrači i stručni štab, uvidio gdje su napravljene greške i propusti. Iskreno se nadam da su svjesni šta nam znači ova utakmica za nastavak kvalifikacija i da znaju da bi nas pobjeda protiv Velsa vratila na pravi put. Optimista sam, nadam se da ćemo se iz Velsa vratiti sa osvojena tri boda", izjavio je Glavaš.

Stoperski par u večerašnjoj utakmici bit će Toni Šunjić i Anel Hadžić.

"Iskreno, Hadžića ne poznajem kao igrača, osim da igra u veznom redu. Zbog toga ne mogu ocijeniti odluku Sušića, ali ne sumnjam da je on na treninzima uvidio da Hadžić može ispuniti takav zadatak. Nema sada ni smisla uoči utakmice posebno komentarisati njegovu odluku. Sušić ima veoma malo rješenja u ovom trenutku, iskreno se nadam da će pogoditi u odabiru stoperskog para", rekao je bivši kapiten bh. državnog tima.

Prema njegovim riječima, najveća šansa BiH je u zajedništvu i timskoj igri.

"Naša šansa je timska igra. Samo tako možemo pobijediti, a to se pokazalo i u prethodnim utakmicama. Ako budemo solirali ili očekivali potez pojedinca, biće teško, ali ako odigramo kao ekipa sa mnogo borbenosti, trke i želje, imat ćemo prednost koju samo trebamo iskoristiti. Najviše pažnje moramo obratiti sami na sebe, na svoju igru", kazao je Glavaš.

Podsjetio je da reprezentaciju Velsa ne čini samo fenomenalni Gareth Bale, nego da pažnju treba obratiti i na ostale igrače.

"Nije Bale jedini igrač Velsa, ali jeste najbolji. Mi znamo njegove kvalitete, ali ako svu pažnju usmjerimo prema njemu, postoje drugi igrači koji nam mogu napraviti probleme. Moramo igrati kao tim, jer samo zajedništvom možemo do pobjede", rekao je bh. stručnjak.

On smatra da bi remi protiv Velsa bio prihvatljiv samo ako bi Zmajevi u Zenici pobijedili mnogo opasniju Belgiju, zbog čega se pobjeda protiv Velšana nameće kao imperativ.

"Ja bih potpisao večeras neriješeno, ali samo u slučaju da pobijedimo Belgiju. Međutim, Belgija je jači protivnik, zbog čega bi večerašnja utakmica mogla biti odlučujuća, iako ne mora biti. Mi imamo imperativ pobjede i veću želju, ali ne vjerujem da su naši igrači posebno nervozni jer u svojim nogama imaju mnogo važnih utakmica. Mi večeras ne smijemo izgubiti, nadam se da ćemo pobijediti i obradovati navijače u BiH", rekao je Glavaš.

O Belgiji je, kako kaže, rano govoriti.

"Nisam od ljudi koji preskaču dvije stepenice. Trenutno je utakmica protiv Velsa najvažnija. O Belgiji treba razmišljati nakon povratka iz Velsa. Tako razmišljaju i naši igrači, koji i u klubovima igraju utakmicu po utakmicu. Ne bi bilo dobro za BiH javnost, reprezentaciju i atmosferu da sada razmišljamo i govorimo o Belgiji", završio je Glavaš.

Utakmica Vels - BiH počinje večeras u 20:45 sati.