Razočaran u nogomet
69

Gdje je Roman Abramovič nakon prodaje Chelseaja: Ruski milijarder danas živi potpuno drugačije

D. P.
Abramovič s trofejem klupskog prvaka svijeta (Foto: Chelsea FC)
Abramovič s trofejem klupskog prvaka svijeta (Foto: Chelsea FC)
Jedan od najuspješnijih vlasnika nekog kluba u historiji nogometa Roman Abramovič posvetio se potpuno drugačijem i mirnijem stilu života nakon što je bio primoran prodati Chelsea.

Abramovič je od Chelseaja stvorio jedan od najboljih svjetskih klubova, osvojio dvije titule Lige prvaka i klub digao visoko na mapu engleskog nogometa među one najtrofejnije. No, početkom ruske agresije na Ukrajinu i uvođenjem sankcija u Velikoj Britaniji, prošle godine je morao prodati klub.

Chelsea je završio u rukama novog vlasnika Todda Boehlyja, za kojeg se čini da još uvijek ne zna šta radi, a Abramovič se za to vrijeme potpuno povukao iz svijeta nogometa i živi mirnije nego ikada.

Abramovič je tokom ljeta kupio nekretninu u Istanbulu, a pojavljivale su se i informacije da želi investirati novac u jednu ekipu iz Turske, no to se na kraju nije dogodilo.

Ugledni Athletic je izvjestio da se Abramovičev život sada svodi na relaciju između Sočija, Istanbula i Tel Aviva te da ponekad putuje u Dubai, bez da se vraća u Veliku Britaniju gdje je ostvario najveće uspjehe u svijetu nogometa. Taj posao ga više ne interesuje i uopće ne "drži korak sa sportom" nakon prodaje Chelseaja.

Ipak, u međuvremenu se pojavila informacija da Premier liga istražuje transfere Williana i Samuela Eto'oa koji su u Chelsea stigli dok je Abramovič bio vlasnik kluba. Sporne su finansijske transakcije oko potpisa ugovora i nije nemoguće da Rus za to i odgovara na kraju.

"Ove sporne tvrdnje datiraju od prijašnjeg vlasništva kluba. One se tiču poslova koje je kontrolirao bivši vlasnik kluba i ne odnose se ni na jednu osobu koja je trenutno zaposlena", saopćeno je iz Chelseaja u ponedjeljak.

Podsjetimo, Abramovič je morao prodati Chelsea, a Boehly je vlasnik kluba postao 30. maja prošle godine. Jedva je izveo klub u Ligu prvaka u prvoj sezoni, ali to nije uspio u narednoj. Teško da će i ove godine to biti slučaj.