Ugovor do 2024. godine
54

Gareth Southgate i zvanično ostaje selektor Engleske, preživio je i neuspjeh u Kataru

K. H.
Gareth Southgate (Foto: EPA-EFE)
Gareth Southgate (Foto: EPA-EFE)
Engleski nogometni savez potvrdio je da će Gareth Sauthgate ostati selektor ove reprezetnacije i da će voditi tim u projektu Euro 2024, javlja BBC.

Engleska je i pored velikih očekivanja na ovom Mundijalu ispala u četvrtfinalu od Francuske i brojni engleski mediji pisali su da će ovo biti posljednje prvenstvo za Southgatea, no čelnici tamošnjeg saveza su bili drugačijeg mišlenja, pružili su podršku svom selektoru i zatražili od njega da ostane na klupi.

Southgate je prije turnira u Kataru odlučio da će se povući ukoliko ne napravi dobar rezultat, iako ima ugovor do završetka Eura 2024. godine, no na inicijativu čelnika FA-a, odlučio je ostati i voditi tim do kraja ugovora.
Ovaj stručnjak na klupu nogometne reprezentacije Engleske došao je 2016. godine, a ranije je bio trener U-21 reprezentacije te Middlesbrougha, kojeg je trenirao od 2006. do 2009. godine.

Engleska će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrati u grupi sa Italijom, Ukrajinom, Sjevernom Makedonijom i Maltom. Ukupno će 20 timova iz kvalifikacija izboriti plasman na Euro. To znači da dvije prvoplasirane selekcije iz svake od 10 grupa odlaze na smotru najboljih.

Evropsko prvenstvo počinje u Minhenu 14. juna 2024. godine, a finale je u Berlinu tačno mjesec dana kasnije.