Ambiciozni plan
0

"Furija" večeras počinje lov na dvostruku krunu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ambiciozan plan Španaca da naslovu evropskih prvaka dodaju i svjetski započinje u srijedu u Durbanu, gdje će odigrati utakmicu protiv švicarske nogometne reprezentacije.

Riječ je o susretu prvoga kola grupe H Svjetskog nogometnog prvenstva kojem je ovih dana domaćin Južnoafrička Republika.

"Furiji" su mnogi spremni prognozirati maksimalan doseg na ovom Mundijalu. Riječ je o mladoj, talentovanoj i već dokazanoj ekipi, ali isto tako o reprezentaciji koja se običava "zagrcnuti" na svjetskim prvenstvima. Tako im se, za sada, i dalje kao najveći uspjeh piše četvrto mjesto sa SP-a održanog već davne 1950. godine u Brazilu. U Njemačkoj su 2006. ispali u osmini finala, dok su četiri godine prije toga, u Japanu i Južnoj Koreji, zastali među posljednjih osam.

"Važno je doći do pobjede već u prvoj utakmici. Takav start podiže samopouzdanje i moral, opušta vas pred sljedeće utakmice. Poraz vodi u stres, što nikako nije dobro za tim", kaže Cesc Fabregas, jedan od istaknutijih članova "furije".

"Iza Španije je sjajan period, mnogi im prognoziraju uspjeh i ovdje. I baš u toj činjenici mi moramo tražiti svoju šansu. Mala Švicarska sposobna je iznenaditi i to ćemo pokušati učiniti", najavljuje dobar rezultat Švicarske njen selektor Ottmar Hitzfeld.

Zanimljivosti

• Koliko će Hitzfeldova misija biti teška vidi se iz prijašnjih sučeljavanja ove dvije ekipe. Do sada su se Španija i Švicarska ogledale kroz 21 utakmicu, a sve čime se Švicarci mogu pohvaliti su tri remija. "Furija" je slavila u preostalih 18 utakmica. Ukupna gol-razlika kroz dosadašnje utakmice iznosi 45-15 za Špance koje s klupe vodi Vicente del Bosque.

• Španija iza sebe ima dvanaest pojavljivanja na svjetskoj nogometnoj smotri, Švicarska osam.

• Do prošlogodišnjeg poraza na Konfederacijskom kupu od SAD-a (bilo je 2-0) Španija je ostvarila petnaest uzastopnih pobjeda i izjednačila rekord Brazilaca s 35 utakmica u nizu bez poraza. Bio je to prvi poraz "furije" od 2006. godine.

• Švicarac Philippe Senderos i Španac Cesc Fabregas gotovo su tri godine dijelili isti krov u zajedničkim danima u Arsenalu. 

Forma

Španija

POBJEDA 6-0 Poljska (prijateljska, 8. juna)

POBJEDA 1-0 Južna Koreja (prijateljska, 3. juna) POBJEDA 3-2 Saudijska Arabija (prijateljska, 29. maja) POBJEDA 2-0 Francuska (prijateljska, 3. marta) POBJEDA 5-1 Austrija (prijateljska, 18. novembra)

Švicarska

REMI 1-1 Italija (prijateljska, 5. juna) PORAZ 1-0 Kostarika (prijateljska, 1. juna) PORAZ 3-1 Urugvaj (prijateljska, 3. marta) PORAZ 1-0 Norveška (prijateljska, 14. novembra)

POBJEDA 3-0 Luksemburg (kvalifikacije za SP, 14. oktobra)

Vjerovatni sastavi

Španija (4-1-3-2): Casillas - Sergio Ramos, Puyol, Pique, Capdevila - Busquets - Xavi, Xabi Alonso, David Silva - Torres, David Villa

Švicarska (4-4-2): Benaglio - Lichtsteiner, Senderos, Grichting, Magnin - Behrami/Barnetta, Yakin, Inler, Gelson Fernandes - Nkufo, Derdiyok

Izostanci

Španija: Posljednje informacije su da se Andres Iniesta oporavio od povrede zadnje lože desne noge, te da bez poteškoća trenira s ostatkom reprezentacije. Ipak, vjerovatno će na start čekati s klupe ukoliko uopće nastupi protiv Švicaraca.

Švicarska: Napadač i kapiten Alexander Frei neće zaigrati protiv Španaca jer nije u potpunosti zaliječio skočni zglob. Zbog mišićnih problema upitan je i Valon Behrami.