Evropska liga
166

Frankfurt u drami s jedanaestercima osvojio evropski trofej nakon 42 godine čekanja

D. P.
Detalj s utakmice (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nakon dramatičnog finala Evropske lige trofej za sezonu 2021/2022 podigla je ekipa Frankfurta koja je nakon produžetaka i penala savladala Rangers rezultatom 5:4. Nakon 120 minuta igre susret je završen rezultatom 1:1.
Spektakl na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan u Sevilli započeo je neželjenim scenama i sukobima navijača koji su trajali dva dana. Krcati stadion napunili su navijači oba tima, a posebno se izdvojila sjajna koreografija Nijemaca koja se prostirala na tri tribine.

Prvo poluvrijeme proteklo je u nešto zatvorenijoj i opreznijoj igri oba tima. Frankfurt je mogao do vodstva u 11. minuti preko Daichija Kamade i 20. minuti kada je šutirao Ansgar Knauff.

Odgovorio je Rangers udarcem Joea Ariba s distance u 26. minuti, dok je John Lundstram glavom namučio golmana Kevina Trappa u 36. minuti. Bez golova otišlo se na odmor.

Nastavak susreta donosi i uzbuđenja. U 57. minuti desetine hiljada navijača s Otoka "eksplodiralo" je na stadionu kada je Joe Aribo doveo Rangers u vodstvo. Iskoristio je veliku grešku odbrane Nijemaca, izašao sam pred Trappa i lako pogodio za vodstvo škotskog tima.

Radost nije trajala dugo. U 69. minuti Rafael Santos Borre pogađa iz blizine nakon asistencije Filipa Kostića.

Do kraja regularnog dijela Kostić je mogao biti i pravi junak Frankfurta, ali je propustio dobru šansu minut prije kraja susreta. To je značilo da utakmica odlazi u produžetke.

U produžecima je Frankfurt bio bolja ekipa. Nijemci su osjetili da je Rangers uzdrman, pa su to željeli iskoristiti prije eventualnih jedanaesteraca.

Igrao se 112. minut kada je Kamada pao u kaznenom prostoru, igrači Frankfurta su tražili penal, ali se Slavko Vinčić nije oglasio. Utakmica je odlučena nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Tu se bolje snalazi ekipa Frankfurta koja je iskoristila promašen penal Aarona Ramseya i došla do trofeja Evropske lige. Svih pet jedanaesteraca iskoristila je njemačka ekipa, dok je za Rangers promašio najpoznatiji nogometaš i najveća zvijezda.

Redom su pogađali Lenz, Hrustić, Kamada, Kostić i Borre za Frankfurt, dok su za Rangers bili precizni Tavernier, Davis, Arfield i Roofe.

Za Frankfurt je to prva evropska titula nakon 42 godine. Posljednji put ovaj njemački klub osvojio je Kup UEFA davne 1980. godine.

Rezultat i strijelci:

Frankfurt - Rangers 1:1 (Borre 69' / Aribo 57') nakon penala 5:4