Presudio je majstor
0

Forlan rastužio Južnu Afriku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Udarcem s više od 20 metara, a potom i s penala, Diego Forlan presudio je meč 2. kola grupe A između njegovog Urugvaja i Južnoafričke Republike.

Istina, nije utišao vuvuzele, ali zato jeste u crno zavio reprezentaciju JAR-a, čije su šanse za prolaz u narednu fazu takmičenja sada minimalne.

U ne posebno zanimljivoj utakmici nije bilo izrazitih šansi, ali je jednu polupriliku iskoristio Forlan, te šutirao s distance prema golu protivnika.

Lopta je "zakačila" jednog od igrača JAR-a, što je doprinijelo tome da dobije na brzini i od prečku uđe u gol. Bilo je to u 24. minuti. Forlan se do kraja uspio još jednom upisati u strijelce i tako postati prvi igrač s dva postignuta gola na ovom Mundijalu, čime je istakao kandidaturu za najboljeg strijelca takmičenja.

Prethodno je golman Khune, u 75. minuti, u šesnaestercu sružio Suareza i zaradio direktan crveni karton. Nakon što je Forlan pogodio s bijele tačke u 80. minuti, rezervni golman Josephs nije imao šansi da odbrani udarac, reprezentativci JAR-a nisu više imali nikakvu nadu u povoljan rezultat iz ovog meča.

Konačan rezultat, Urugvaj - JAR 3:0, postavio je u 95. minuti nogometaš Porta, Alvaro Pereira, kojem je to bio tek drugi pogodak u reprezentativnom dresu.

Domaćinu prvenstva preostao je u grupi još susret sa selekcijom Francuske. JAR je na otvarajućoj utakmici Prvenstva remizirao s Meksikom (1-1), te nakon ovog poraza imaju tek nadu, odnosno teoretske šanse da mogu ići dalje.

U drugoj utakmici 1. kola grupe A Francuska je odigrala bez golova sa Urugvajem, koji je nakon ove pobjede izbio na čelo tabele sa četiri boda.