Brazilska Serie A
0

Flamengo prvak nakon 17 godina

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od najpopularnih i najomiljenijih nogometnih klubova na svijetu, Flamengo iz Rio de Janeira, novi je prvak Brazila. Uspjelo je to “cariocama” prvi put nakon 1992. godine.

Uspjelo je to momčadi koju predvode Adriano i Dejan “Rambo” Petković domaćom pobjedom nad Gremijem u posljednjemu, 38. kolu Serije A. Na Maracani je Flamengo slavio 2-1. Gol odluke zabio je Ronaldo Angelim u 69. minuti, nakon što mu je nabacivanjem iz kornera asistirao 37-godišnji Srbin.

Gosti iz Porto Alegrea poveli su golom Robersona u 21. minuti. Na 1-1 domaći su izjednačili u 30. minuti golom braniča Davida. U akciji je sudjelovao i Adriano.

Da Flamengo kojim slučajem nije pobijedio, spremno bi to dočekala dva rivala. Internacional je na svom terenu u Porto Alegreu pobijedio Santo Andre 4-1, dok je Sao Paulo, trima pogocima Washingtona, na svom Morumbiju deklasirao Sport Recife 4-0.

Uoči posljednjeg kola Flamengo je imao dva boda prednosti pred pratnjom.

Slavnom sastavu s legendarne Maracane ovo je šesti naslov u klupskoj povijesti.

Zadovoljan može biti Adriano, koji je osvojio dva posljednja brazilska prvenstva. Lani je na posudbi iz Intera trijumfirao sa Sao Paulom, do ove sezone trostrukim uzastopnim prvakom Brazila.

Posljednje je kolo bilo sretno za klubove iz Rija. Osim slavljenika Flamenga, dva su se velika kluba, Fluminense i Botafogo, uspjela spasiti ispadanja u drugu ligu. U konkurenciji triju momčadi ispala je najslabija, Coritiba. Botafogo je u nedjelju pobijedio na svom terenu Palmeirasa, jednog od kandidata za naslov do zadnjeg kola, 2-1, dok je Fluminense taman remizirao u Curitibi (1-1).

Palmeiras je porazom izgubio i plasman u Copu Libertadores, kamo će uz Flamengo još Internacional, Sao Paulo, Cruzeiro i pobjednik kupa, Ronaldov Corinthians.

U drugi razred također sele Santo Andre, Nautico i Sport Recife. U elitni se vraća još jedan velikan iz Rija: Vasco da Gama.

Brazilska Serie A:

Sao Paulo – Sport Recife 4-0 Santos – Cruzeiro 1-2 Gremio Barueri – Atletico Paranaense 0-0

Coritiba – Fluminense 1-1 Internacional – Santo Andre 4-1 Flamengo – Gremio 2-1 Vitoria Bahia – Goias 2-2 Botafogo – Palmeiras 2-1

Poredak: 1. Flamengo 67, 2. Internacional 65, 3. Sao Paulo 65, 4. Cruzeiro 62, 5. Palmeiras 62...