Nogomet
3

Bordo divovi danas slave 67. rođendan

Piše: Edin Isanović
Jedan od najuspješnijih bh. timova, FK Sarajevo, osnovan je 24. oktobra 1946. godine i danas slavi 67. rođendan.
Slavlje nakon remija na Maksimiru (Foto: List Tempo)
Slavlje nakon remija na Maksimiru (Foto: List Tempo)

U dosadašnjoj historiji klub je promovisao državu i grad. Bordo tim je 2. jula 1967. postao prvi klub iz BiH koji je osvojio naslov prvaka nekadašnje jugoslavenske lige.

Odlučujuća utakmica odigrana je u pretposljednjem kolu na Maksimiru. Izabranici Miroslava Brozovića su uspjeli ostati neporaženi kod glavnog konkurenta Dinama. Utakmica je završena bez golova, a glavni junak meča bio je Makić, koji je stigao iz vogošćanskog Unisa. Odigrao je izvanrednu utakmicu.

U posljednjem kolu timu sa Koševa bio je potreban samo jedan bod protiv Čelika i naslov bi stigao na Koševo. Na najvećem bh. stadionu okupilo se više od 30 hiljada gledalaca, koji su došli da pozdrave nove šampione. Sarajevo je slavilo 5:2 i stiglo do naslova.

Dres Sarajeva u toj sezoni nosili su: Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Sead Jasenković, Milenko Bajić, Fahrudin Prljača, Boško Prodanović, Sreten Šiljkut, Vahidin Musemić, Stjepan Blažević, Boško Antić, Dragan Vujanović, Boro Beatović, Anton Mandić, Sreten Dilberović, Osman Maglajlija, Miodrag Makić, Asim Ferhatović (odigrao pet utakmica), Svetozar Vujović i Refik Muftić.
Prvi šef struke bio je Miroslav Brozović, pomoćnik Franjo Lovrić, dok je Ibro Biogradlić bio tehnički rukovodilac.

Osvajanje titule i dvoboj sa Manchester Unitedom

Uslijedilo je takmičenje u evropskoj klupskoj eliti (tadašnji Kup evropskih fudbalskih šampiona), gdje je prvi protivnik bio Olympiakos Nicosia. Sarajevo ih je eliminisalo bez veliki problema. Naredna prepreka bio je tim sa Old Trafforda, koji je do tada sakupio sedam naslova prvaka Engleske. Prvi dvoboj odigran je na Koševu 15. novembra 1967. Bilo je prisutno blizu 45 hiljada gledalaca i mnogi pamte nezaboravnu atmosferu. I pored brojnih prilika koje su imali Prljača, Musemić, Šiljkut i Fazlagić mreže su mirovale, utakmica je završena rezultatom 0:0. Odlično je branio golman gostiju Stepney, koji je bio jedan od najzapaženijih pojedinaca meča. U uzvratu na Taetru snova Sarajevo je poraženo 2:1 i eliminisano.

"Ta generacija Sarajeva je jedna od najboljih u historiji. U sezoni kada je osvojena titula ja sam odigrao jesenji dio, a rahmetli Hase je odigrao pet kola i nakon toga završio karijeru. Meč sa Manchesterom je jedan od najvažnijih dvoboja otkako postoji klub. Ostala je velika uspomena", kazao je u jednom od intervjua za Klix.ba Ibro Biogradlić, nekadašnji igrač Bordo tima.

U toj sezoni, koja je doista najuspješnija, Sarajevo je u finalu kupa eliminisano od Hajduka.

Pobjeda nad Zvezdom za naslov

Drugi naslov stigao je na Koševo 1985. godine. Tokom čitave sezone Bordo tim bio je u vrhu. Generacija na čelu sa Farukom Hadžibegićem u posljednjem kolu dočekala je Crvenu zvezdu na Koševu. Pred 40 hiljada gledalaca izabranici Boška Antića pobijedili su 2:1 i stigli do druge titule u jugoslavenskoj ligi. Golove su postigli Musemić i Jakovljević.

Mnogi stariji navijači nose u lijepom sjećanju ovu utakmicu. Nakon završenog meča uslijedilo je veliko slavlje na stadionu, ali i na ulicama glavnog grada BiH.

Druga šampionska generacija Sarajeva
Druga šampionska generacija Sarajeva

Treća titula osvojena je u sezoni 1998/99. Tada je Bordo tim sa klupe predvodio Nermin Hadžiahmetović. Iako se nije igrao play-off, NSBiH (jedini legitimni predstavnik) naslov je dodijelio Sarajevu.

Do nove titule pristalice Bordo tima čekale su osam godina. U sezoni 2006/07. tim sa Koševa ponovo se okitio naslovom prvaka. Akutelni starteg Husref Musemić i tada je sa klupe predvodio Bordo tim. U 30. kolu na Koševu je gostovao Radnik iz Bijeljine. Turković, Ihtijarević, Šaranović, Alaim, Marciano, Grujić, Milošević... stigli su do visoke pobjede od 5:0. Na najvećem bh. stadionu okupilo se blizu 20 hiljada gledalaca koji su velikom erupcijom oduševljenja proslavili ovaj uspjeh.

Bordo tim je osvajao kup u sezonama 1997., 1998., 2002. i 2005. (u nekoliko navrata eliminisani su u finalu). Superkup je završio u vitrinama 1997. godine.

Koševski premijerligaš imao je dosta uspjeha na međunarodnoj sceni u postratnom periodu. Inače, FK Sarajevo je najbolje rangiran klub iz naše zemlje na UEFA-inoj listi, a posljednjih deset godina ostvario je nekoliko zapaženih pobjeda, kako u Evropskoj ligi, tako i u Ligi prvaka.

Navijači se rado sjećaju eliminacije češke Sigme, Genka, Orebra, Heslingborga, Spartaka iz Trnave, Levskog..

Igrali pred 120 hiljada gledalaca

Kako su pisali mediji na svim gostovanjima u inozemstvu Sarajevo je dobijalo laskave ocjene i priznanja. Tako je kolumbijski list "La Perensa" februara 1972. godine pisao da je Sarajevo zasjenilo sve strane ekipe koje su posljednih godina gostovale u Kolumbiji, pa čak i brazilski Santos, sa slavnim Peleom. "Gosti iz Jugoslavije njeguju maštovitu i tehnički dotjeranu igru, koja oduševljava i plijeni", pisao je tada kolumbijski list.

U augustu 1972. godine, poslije međunarodnog turnira u Malagi, list "Sol de Espanja" ovako je komentarisao finalni susret u kojem je praška Dukla tek poslije izvođenja jedanaesteraca savladala Sarajevo rezultatom 4:3.

Tim koji se suprotstavio Manchester Unitedu
Tim koji se suprotstavio Manchester Unitedu

"Pravda nije zadovoljena. Umjesto u Sarajevo, trofej ide u Prag. Tim sa Koševa je moralni pobjednik turnira. Pružio je najdopadljiviju igru i osvojio simpatije 25.000 gledalaca".

Inače, pred najviše gledalaca Sarajevo je igralo 31. augusta 1957. godine u Katovicama (Poljska), protiv selekcije Katovica. Rezultat je bio 2:2, a meč je posmatralo 120.000 gledalaca.

Bordo tim igrao je i prijateljsku utakmicu sa Real Madridom 17. augusta 1972. godine na Koševu. Krajnji rezultat bio je 2:2. Kraljevi su tada posjetili glavni grad BiH u sklopu priprema.

U aktuelnoj sezoni Bordo tim težit će osvajanju trofeja koji navijači čekaju od 2007. U prvenstvu je tim sa Koševa na drugom mjestu.