Zbog malverzacija
0

FIFPRO upozorava nogometaše: Ni slučajno ne potpisujte za klubove iz ove afričke zemlje

S. G.
FIFPRO, globalno predstavničko tijelo za profesionalne nogometaše, savjetovalo je strane igrače da ne potpisuju ugovore za egipatske klubove zbog navodnih čestih ugovornih sporova i uvredljivog ponašanja tamošnjih klupskih dužnosnika.

U izjavi koja je izazvala oštru reakciju Egipatskog nogometnog saveza (EFA), Fifpro je rekao da igrač koji pređe u klub u zemlji ima "velike šanse suočiti se s pravnim postupkom".

"U zadnje vrijeme FIFPRO je primijetio porast radnih sukoba u Egiptu, koji se tiču i neisplate plata i zlostavljanja kao što je oduzimanje pasoša, krivotvorenje i ucjena", navode u saopštenju.

Upozoravaju igrače da ne predaju svoje pasoše službenicima kluba, čak i ako im se kaže da je to potrebno za dobivanje boravišne ili radne dozvole, budući da je zadržavanje putnih isprava iskorišteno da se igrače prisili na potpisivanje ugovora o raskidu.

FIFPRO je također upozorio igrače da ne potpisuju prazne ugovore i da zadrže jednu potpisanu verziju ugovora, a pritom također osiguravaju da je na njemu navedena tačna valuta.

Egipatski nogometni savez, koji je inače zadužen za nadzor nad klubovima u zemlji, odlučno je odbacio ove optužbe.

"EFA je krajnje frustrirana saopštenjem koje je izdao FIFPRO, a koje sadrži nekoliko pogrešnih informacija. Možemo potvrditi da čak i ako su se neki incidenti dogodili, oni predstavljaju pojedinačne slučajeve koji se ne odnose na sve egipatske klubove.

Imamo 268 stranih igrača u različitim rangovima i tokom protekle četiri godine primili smo samo dvije pritužbe u vezi sa zadržavanjem pasoša. Oba su pitanja odmah riješena nakon naše intervencije", ističu iz krovne kuće egipatskog nogometa.