Kontroverze se nastavljaju
16

FIFA: Ne znamo je li Chitalu bio bolji od Messija

Klix.ba
Godfrey Chitalu
Godfrey Chitalu
Svjetska nogometna organizacija FIFA danas je iznijela stav prema kojem oni nisu u mogućnosti provjeriti tvrdnje da rekorder po broju postignutih golova nije Leo Messi, već zambijski nogometaš Godfrey Chitalu, koji je, navodno, 1972. godine postigao 107 golova.

Messi je prije nekoliko dana oborio dugogodišnji rekord Gerda Mullera, koji je 1972. godine postigao 85 golova u svim takmičenjima, no onda su se počele pojavljivati informacije kako Messi nije najbolji, nego da je to Zambijac Chitalu.

Riječ je o igraču koji slovi za legendu zambijskog nogometa, međutim, iz FIFA-e su naveli kako se njihova statistika odnosi samo na takmičenja pod njihovim okriljem te nisu u stanju verifikovati Chitaluov 'rekord', prenio je AFP.

Chitalu je poginuo u avionskoj nesreći sa cijelim nacionalnim timom Gabona 1993. godine, kada su putovali na kvalifikacijsku utakmicu u Senegal. U to vrijeme je bio selektor Gabona.

Osim za njega, stigle su informacije kako je rekord ostvario i Brazilac Zico 1979. godine, koji je, navodno, u toj godini postigao 89 golova.

Messi u ovoj godini već ima 88 postignutih golova.