IMU senzor sve otkrio
132

FIFA ima "neoborive dokaze", zvanično je poznato kome je pripisan prvi pogodak Portugala

K. H.
Cristiano Ronaldo i Bruno Fernandes (Foto: EPA-EFE)
Cristiano Ronaldo i Bruno Fernandes (Foto: EPA-EFE)
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) sa "stopostotnom sigurnošću" tvrdi da je prvi pogodak Portugala protiv Urugvaja postigao Bruno Fernandes, a ne Cristiano Ronaldo i da je to zasluga nove tehnologije koja se koristi na Svjetskom prvenstvu u Kataru.
Novinari ESPN-a poslali su dopis FIFA-i u vezi s pogotkom koji je postigla repreznetacija Portugala, a koji je izazvao veliku pažnju jer je i sam Cristiano Ronaldo tvrdio da je dirao loptu.

"Zahvaljujući Connected Ball tehnologiji, možemo definitivno potvrditi da kod prvog pogotka reprezentacija Portugala nije bilo kontakta između lopte i glave Cristiana Ronalda. Nikakav utjecaj vanjske sile na loptu nije mogao biti izmjeren, a unutar lopte se nalazi IMU senzor, koji radi na frekvenciji od 500 herca i koja nam omogućava da budemo krajnje precizni u ovakvim situacijama", saopćeno je iz FIFA-e.

Podsjećamo, Bruno Fernandes je ubacio loptu s lijeve strane, Cristiano Ronaldo je u petercu bio na skoku i lopta je završila u golu.

Pogodak je najprije bio pripisan Ronaldu, no kasnijom pregledom snimka ustanovljeno je da kapiten Portugala nije dirao loptu, te je zvanično Fernandes upisan kao strijelac.

Portugal je u spomenutom meču pobijedio rezultatom 2:0, a i drugi pogodak je postigao Bruno Fernandes i to u finišu meča iz penala.