Očekuje se konačna odluka
27

FIFA bi u petak mogla izbaciti Izrael: "Spremni smo se boriti protiv svih ovih licemjera i neprijatelja"

FENA
Palestinski nogometni savez pozvao je FIFA-u da zabrani Izraelu učešće u međunarodnim takmičenjima (Foto: EPA-EFE)
Palestinski nogometni savez pozvao je FIFA-u da zabrani Izraelu učešće u međunarodnim takmičenjima (Foto: EPA-EFE)
U Bangkoku u petak, 17. maja, 211 delegata na skupštini Međunarodne nogometne federacije (FIFA) odlučivat će o zahtjevu Palestine za sankcijama Izraelskom nogometnom savezu zbog izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

U aprilu je Palestinski nogometni savez (PFA) pozvao FIFA-u da zabrani Izraelu učestvovanje u međunarodnim takmičenjima. PFA je upozorio na diskriminaciju i rasizam u izraelskim ligama i da Izraelski nogometni savez (IFA) krši statute uključivanjem nogometnih timova koji se nalaze na palestinskom teritoriju u svoju ligu.

Pritom su skrenuli pažnju na četvrti članak FIFA statuta koji izričito zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju druge države ili grupe ljudi te kaže da se svako takvo kršenje kažnjava "suspenzijom ili isključenjem". Ovome dodaju i navijače.

Izdvojili su jerusalemski klub Beitar u kojem su vrijeđanje arapskih nogometaša dio navijačke svakodnevice.

PFA nastavlja sistemski spriječavati učlanjenje arapskih navijača u klubove, a članovi uprave klubova često iskazuju svoj rasistički stav prema Arapima na društvenim mrežama, a član Maccabija Nethanya optužen je za javno podržavanje genocida u Gazi na Linkedinu. Istodobno, prema PFA-u, mnogi izraelski nogometaši također su pripadnici vojske koja trenutno čini zločine u Gazi.

PFA također upozorava da je Izrael potpuno uništio nogometnu infrastrukturu u Gazi, a neki stadioni su pretvoreni u kampove, bolnice, pa čak i masovne grobnice. I prije posljednjeg sukoba problemi s izdavanjem građevinskih dozvola za sportske objekte u Palestini bili su konstanta.

Prijedlog PFA već su službeno podržali nogometni savezi Alžira, Iraka, Jordana, Sirije i Jemena. FIFA nije javno odgovorila na zahtjeve.

S izraelske strane zahtjev je ocijenjen ciničnim i besramnim.

"Ne shvaćamo zahtjev olako i spremni smo se boriti za postizanje moralne i stvarne pobjede protiv svih ovih licemjera i neprijatelja", naveli su, prenosi STA.