Nogomet
116

Ferguson i Giggs najbolji u historiji Premiershipa

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Na svečanosti kojom je obilježeno 20 godina od osnivanja Premierhipa menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson, te nogometaš kluba s Old Trafforda Ryan Giggs proglašeni su najboljima.

Iza nas je 20 sezona od kako se elitni rang engleskog nogometa zove Premiership, a u tom razdoblju potpuno zasluženo najboljim menadžerom proglašen je Alex Ferguson koji je cijelo to vrijeme proveo na klupi Manchester Uniteda na koju je sjeo davne 1986. godine.

Najuspješniji menadžer moderne ere engleskog nogometa ima ukupno 12 naslova pobjednika Premiershipa, a prvi od njih je stigao upravo u premijernoj sezoni 1992/1993.

Pod njegovim stručnim vodstvom United je bio natrofejnija ekipa posljednjih 20 godina tokom kojih su dres "Crvenih vragova" nosili velikani poput Bryana Robsona, Erica Cantone, Roya Keanea, Davida Beckhama, Paula Schoesa, Ryana Giggsa, Ruuda van Nistelrooya, Waynea Rooneya i Cristiana Ronalda.

Njegovi protivkandidati bili su dugogodišnji menadžer Arsenala Arsene Wenger, te bivši strateg Chelseaja Jose Mourinho, no njihovi uspjesi i rezultati ipak ostaju u sjeni velikog Škota.

I drugi laureat dolazi iz redova Uniteda jer je za najboljeg igrača u historiji Premiershipa proglašen velški veznjak Ryan Giggs. 38-godišnje lijevo krilo cijelu je karijeru provelo na Old Traffordu gdje je upisao preko 900 nastupa za Manchester United u svim takmičenjima čime je i klupski rekorder.

Zajedno s Fergusonom Giggs je svih ovih godina bio nezamjenjiv dio ekipe koja je uz 12 premierligaških naslova osvojila i dva naslova evropskog prvaka, te brojne domaće i međunarodne trofeje.

Velšanin je također jedini igrač koji je u svakoj od 20 sezona Premierlige postigao barem jedan pogodak, te s ukupno 638 nastupa drži rekord takmičenja.