Nogomet
22

Ferguson: Di Stefano je bio jedan od najboljih svih vremena

Totalsport
Alex Ferguson (Foto: AFP)
Alex Ferguson (Foto: AFP)
Bivši menadžer nogometaša Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson odao je počast Alfredu di Stefanu koji je preminuo u ponedjeljak u 89. godini života.

Dva dana nakon pretrpljenog srčanog udara Di Stefanu je srce zauvijek prestalo kucati. Nakon toga izrazi sućuti porodici slavnog nogometnog šampiona stižu sa svih strana svijeta, a sada se oglasio i Ferguson.

"Veliko pitanje koje se uvijek nameće je "ko su najveći igrači?". Postoji paleta velikana, Cruyff, Maradona, Pele, Puskas i Di Stefano. Di Stefano je bio jedan od najvećih po mojem mišljenju. Imao je fantastičnu ravnotežu i stabilnost. Ako pogledate jedan od golova koji je zabio Entracht Frankfurtu, bilo je to u potpunosti ono o čemu govorimo. Bio je nevjerojatan", rekao je Ferguson za Sky Sports.

Bivši nogometaš madridskog Reala i njegov počasni predsjednik smatra se za jednog od najboljih nogometaša svih vremena. Bio je dvostruki osvajač Zlatne lopte (1957. i 1959. godine), a dres madridskog Reala nosio je od 1953. do 1964. godine. S Realom je između 1956. i 1960. osvojio pet uzastopnih Evropskih kupova.

Ferguson se prisjetio meča njegovog Aberdeena i Di Stefanovog Real Madrida u finalu Kupa pobjednika kupova 1983. koji je na kraju s 2-1 u produžetku pripao škotskom klubu.

"Bila je čast suočiti se protiv Di Stefana. Iz poštovanja prema njemu kupio sam mu bocu viskija Scottish Malta i dao mu je večer prije utakmice. Kada su izlazili iz tunela rekao sam mu "gospodine Di Stefano želim vam dati ovaj dar". Bio je zaista iznenađen. Di Stefanu je uvijek fokus bio na Real Madridu. Imao je fantastičan život i ponosan sam što sam bio njegov dio na malen način, dodao je Ferguson.