Nogomet
0

Evropska liga: Težak zadatak za Lulićev Lazio protiv Ludogoreca

Piše: D. B.
Senad Lulić u prvoj utakmici protiv Maribora (Foto: EPA)
Senad Lulić u prvoj utakmici protiv Maribora (Foto: EPA)
Večeras se igraju uzvratni susreti šesnaestine finala Evropske lige, a na evropskim terenima se očekuje velika borba za plasman u osminu finala.
Sedam od 16 prvih utakmica završeno je remijem, tako da je uoči večerašnjih duela sve neizvjesno. Oni koji su upisali pobjede u prvim utakmicama namjeravaju odbraniti prednost i ovjeriti plasman u narednu fazu, dok drugi vjeruju u povratak i preokret situacije u njihovu korist.

Jednom nogom u osmini finala je Salzburg, koji je savladao Ajax u Amsterdamu rezultatom 3:0 i sada je u uzvratu preostalo samo završiti već sjajan posao. Holandski tim se ipak nada čudu.

Fiorentina je u prvoj utakmici na gostovanju kod Esbjerga pobijedila rezultatom 3:1 i veoma je blizu osmine finala, baš kao i Valencia koja dočekuje kijevski Dinamo s prednošću od 2:0. Istim je rezultatom Juventus u Torinu savladao Trabzonspor, pa je teško vjerovati da turska ekipa uprkos svojoj borbenosti i sjajnim navijačima može do velikog preokreta.

Lazio za koji nastupa bh. reprezentativac Senad Lulić , poražen je na svom terenu u prvoj utakmici od sjajnog Ludogoreca, pa će Laziali imati veoma težak zadatak da preokrenu rezultat u svoju korist i nađu se u osmini finala Evropske lige.

Tottenham mora nadoknaditi jedan gol zaostatka protiv Dnipra, što je moguće, s obzirom da Spursi igraju pred svojim navijačima.

Maribor, za koji bi mogao nastupiti bh. nogometaš Nusmir Fajić, gostovat će kod Seville, a rezultat prve utakmice odigrane u Sloveniji je 2:2. Slovenci se nadaju da mogu napraviti podvig i plasirati se u osminu finala.



"Rezultat prve utakmice nam daje pravo da se nadamo. Moramo naći način da odigramo još bolje i ostvarimo naš cilj. Dat ćemo sve od sebe, a naši navijači će biti prisutni u velikom broju u Sevilli kako bi nas bodrili. Nadam se da uz njihovu pomoć možemo uspjeti. Ako bismo prošli u osminu finala, to bi bio najveći uspjeh kluba, ali i moj kao igrača. Ovo je naša najvažnija utakmica ikada, Bez obzira ko će igrati, svaki pojedinac je svjestan svoje uloge. Imamo zdravu konkurenciju, četiri ili pet napadača koji rade dobro. Siguran sam da će napad obaviti svoj posao", izjavio je Fajić za oficijelnu klupsku stranicu.

Parovi i satnice odigravanja revanš susreta šesnaestine finala Evropske lige:

18:00 sati

Rubin - Betis (1:1)

19:00 sati

Napoli - Swansea (0:0)


Sevilla - Maribor (2:2)
Shakhtar Donetsk - Viktoria Plzen (1:1)
Salzburg - Ajax (3:0)
Basel - Maccabi Tel-Aviv (0:0)
Eintracht Frankfurt - Porto (2:2)
Ludogorec - Lazio (1:0)

21:05 sati

Fiorentina - Esbjerg (3:1)
Tottenham - Dnipro (0:1)


Genk - Anzhi (0:0)
Valencia - Dynamo Kyiv (2:0)
Benfica - PAOK (1:0)
AZ Alkmaar - Liberec (1:0)
Lyon - Chornomorets Odesa (0:0)
Trabzonspor - Juventus (0:2)

Parovi osmine finala Evropske lige:

Liberec (ČEŠ)/AZ (HOL) - Anzhi (RUS)/Genk (BEL)
Lazio(ITA)/Ludogorec(BUL) - Dynamo Kyiv (UKR)/Valencia (ŠPA)
Porto (POR)/Eintracht Frankfurt (NJEM) - Swansea (ENG)/Napoli (ITA)
Chornomorets Odesa (UKR)/Lyon (FRA) - Plzeň (ČEŠ)/Shakhtar Donetsk (UKR)
Maribor (SLO)/Sevilla(ŠPA) - Betis (ESP)/Rubin (RUS)
Dnipro (UKR)/Tottenham (ENG) - PAOK (GRČ)/Benfica (POR)
M. Tel-Aviv (IZR)/Basel (ŠVI) - Ajax (HOL)/Salzburg (AUS)
Juventus (ITA)/Trabzonspor (TUR) - Esbjerg (DAN)/Fiorentina (ITA)