Nogomet
0

Evra će se žaliti na suspenziju Francuskog nogometnog saveza

Totalsport
Patrice Evra (Foto: Reuters)
Patrice Evra (Foto: Reuters)
Francuski nogometaš Manchester Uniteda Patrice Evra (28) žalit će se na odluku Francuskog nogometnog saveza (FFF) kojom je suspendovan na pet utakmica zabrane igranja za reprezentaciju.

Odluka FFF-a od 17. augusta posljedica je igračkog bojkota selektora reprezentacije Raymonda Domenecha tokom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Reprezentativci su tada, nakon poraza u njihovoj drugoj utakmici turnira i nakon krajnje neugodnoga verbalnog obračuna selektora s Nicolasom Anelkom, odlučili odbiti trenirati.

Iako je štrajk bio kolektivna odluka, suspenzijom je FFF kaznio samo četvoricu nogometaša. Anelka je dobio rekordnih 18 utakmica zabrane igranja, kapiten Evra pet, Franck Ribery tri, a Jeremy Toulalan jednu.

"Do današnjeg dana gospodinn Evra nije dobio obrazloženje rješenja o suspenziji. Nije mu objašnjen razlog kazne i nije mu jasno odakle tolike amplitude među kaznama kao i činjenica da su kažnjena samo četvorica igrača za nešto što je očito bio kolektivan čin", izjavio je advokat nogometaša Manchester Uniteda Jean-Yves Foucard dodavši:

"Žalit ćemo se na tu odluku FFF-a i time omogućiti selektoru Laurentu Blancu da ga pozove za reprezentativne nastupe u septembru, s obzirom na to da žalba automatski zamrzava suspenziju."

S nejasnim kriterijima kažnjavanja složio se sam selektor Laurent Blanc:

"Volio bih da mi neko objasni čemu tolika diskrepancija u nivou kazni. Mislim da iz FFF-a moraju reći javnosti zašto je Anelka dobio baš 18 utakmica zabrane, a ne 19 ili 20."

Bivši francuski selektor Aime Jacquet, svjetski prvak iz 1998. godine, u ponedjeljak se potpisao na pismo koje je FFF-u poslala Unija profesionalnih nogometaša Francuske, koja je zatražila od FFF-a da svim igračima ukine besmislene suspenzije.