Nogomet
2

Euro: Rekordi Mellberga, Ibrahimovića i Ševčenka

Totalsport
Yevhen Selin i Zlatan Ibrahimović (Foto: Arhiv/AFP)
Yevhen Selin i Zlatan Ibrahimović (Foto: Arhiv/AFP)
Odbrambeni nogometaš švedske reprezentacije Olof Mellberg ostvario je fantastično postignuće jučerašnjim nastupom na Evropskom prvenstvu u Ukrajini protiv domaće ekipe.

Priključio se 34-godišnji stoper petorici nogometaša koji su imali prvilegiju nastupiti na četiri završna turnira Evropskog prvenstva: Nijemcu Lotharu Matthäusu, Dancu Peteru Schmeichelu, Talijanu Alessandru Del Pieru, Holanđaninu Edwinu van der Saru i Francuzu Lilianu Thuramu.

S deset nastupa na evropskim prvenstvima dosad je Mellberg držao nacionalni rekord skupa s Henrikom Larssonom i Fredrikom Ljungbergom. Sada je s 11 sam na vrhu.

Kad je jučerašnji kijevski dvoboj u pitanju, srušena su još tri lična rekorda. Zlatan Ibrahimmović postao je najbolji švedski strijelac na završnicama Eura s pet pogodaka. Dosad je bio izjednačen s Henrikom Larssonom.

Šveđanin je inače postigao najmanje pogodak na svakoj od četiri utakmice koje je Švedska odigrala ove godine, a pogodak za 1-0 vodstvo protiv Ukrajine bio mu je 32. pri 78. nastupu za nacionalnu ekipu.

S druge je pak strane Andrij Ševčenko, postigavši dva gola za preokret i konačnu 2-1 pobjedu domaćina, postigao prvi pogodak za Ukrajinu na završnicama evropskih prvenstava. Također je, s 35 godina i 256 dana, postao najstariji strijelac u historiji takmičenja s dva pogotka na jednoj utakmici.