Nogomet
96

Euro 2016: Pogledajte koje su selekcije trenutno najbliže dodatnim kvalifikacijama

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Pobjeda nad Kiprom, pa možda i samo jedan bod iz predstojeće utakmice značit će treći baraž za reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je u dva navrata u dodatnim kvalifikacijama “naletjela“ na neugodni Portugal kojemu smo svaki put morali pružiti ruku i čestitati plasman na smotru najboljih.

Promjenom sistema takmičenja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, na završnicu će putovati i pet trećeplasiranih reprezentacija iz devet skupina, od čega će jedna izboriti direktan plasman, dok će četiri kartu za Francusku vizirati kroz dodatne kvalifikacije.

Sigurno je da Zmajevi ne mogu biti najbolja trećeplasirana reprezentacija pošto će u najboljem slučaju grupu okončati sa 17 bodova od kojih će nam se kao i svim preostalim reprezentacijama iz grupa koje broje po šest selekcija odbiti bodovi osvojeni na mečevima protiv posljednjeplasirane reprezentacije u grupi.

To je u našem slučaju Andora protiv koje smo osvojili šest bodova, pa će nam se u konačnici u slučaju da završimo na trećem mjestu prilikom rangiranja računati svega 11 bodova, dok primjera radi trenutno najbolja trećeplasirana selekcija (Mađarska) već ima osvojenih 15.

Upravo su Mađari najbliži da se direktno plasiraju u Francusku kao najbolja trećeplasirana reprezentacija iz kvalifikacija. Mađare koji u posljednjem kolu igraju protiv posljednjeplasirane selekcije u grupi Grčke, može ugroziti Ukrajina, ali za to mora načiniti podvig i pobijediti Španiju na domaćem terenu. Ukrajina, istina u grupi C može završiti i kao drugoplasirana u slučaju da Slovačka ne pobijedi Luksemburg što je teško za očekivati.

U nekim kalkulacijama i selekcija Slovačke u slučaju da završi na trećem mjestu može biti najbolja trećeplasirana reprezentacija. Slovaci bi u slučaju trijumfa Ukrajine nad Španijom i neuspjeha protiv Luksemburga završili na trećoj poziciji sa 19 ili 20 bodova. Najbolja trećeplasirana reprezentacija bi u tom slučaju bili samo ukoliko Luksemburg kvalifikacije okonča na posljednjoj poziciji u grupi. Luksemburžani su trenutno sa četiri boda pretposljednji, dok je na posljednjem mjestu reprezentacija Makedonije sa jednim bodom manje.

Trenutni poredak trećeplasiranih selekcija
Trenutni poredak trećeplasiranih selekcija

Makedonci će u posljednjem kolu gostovati u Bjelorusiji. U slučaju da u grupi F Mađarska na kraju bude drugoplasirana, na treće mjesto pala bi selekcija Rumunije. Rumunija bi u slučaju takvog raspleta bila najbolja trećeplasirana selekcija samo u slučaju da na trećem mjestu grupe H završi Norveška od koje imaju za nijansu bolju gol razliku. U slučaju da Norveška napravi podvig u posljednjem kolu u Italiji, uz ovakav rasplet u grupi F, onda bi najbolja trećeplasirana reprezentacija mogla biti i Hrvatska.

Siguran učesnik baraža zasad je samo reprezentacija Slovenije koja je trećeplasirana u grupi E sa 13 bodova. Istina, Estonija je jednu stepenicu niže sa tri boda manje i izjednačenim međusobnim skorom, ali Slovenci imaju mnogo bolju gol razliku koja je praktično nedostižna, tim prije što Slovenija u posljednjem kolu gostuje San Marinu.

U svim preostalim grupama odluka o direktnim i putnicima u baraž će pasti u posljednjem kolu.

U grupi A Turska je u velikoj prednosti u odnosu na Holandiju. Turci imaju dva boda više i bolji međusobni skor, što će reći da im je u posljednjem kolu bez obzira na ishod meča Holandije i Češke dovoljan jedan bod protiv Islanda na domaćem terenu.

U grupi C se borba vodi između Slovačke i Ukrajine koje su uoči posljednjeg kola bodovno izjednačene. Bolji međusobni skor ima Slovačka, pa joj je za put u Francusku u posljednjem kolu potreban trijumf nad Luksemburgom na gostujućem terenu, i to u slučaju da Ukrajina pobijedi Španiju.

U gotovo identičnoj situaciji u grupi D nalaze se Poljska i Republika Irska koje će večerašnjim međusobnim duelom odlučiti putnika u Francusku i putnika u baraž. Poljska je u prednosti, pa joj je na večerašnjoj utakmici dovoljan i jedan bod, dok Ircima igra samo trijumf. Meč se igra na stadionu u Varšavi sa početkom od 20:45 sati.

U grupi F Rumunija za siguran plasman na završnu smotru treba trijumf nad Farskim Ostrvima. U protivnom je može ugroziti Mađarska koja u tom slučaju mora pobijediti na gostovanju u Grčkoj. U grupi G Rusiji u posljednjem kolu za put u Francusku treba jedan bod protiv Crne Gore na domaćem terenu. Najgori rasplet po Ruse bio bi poraz od Crne Gore uz trijumf Švedske nad Moldavijom. U tom slučaju na Evropsko prvenstvo plasirala bi se Švedska, dok bi Rusija svoju priliku tražila u baražu.

Reprezentacija Norveške za plasman na Evropsko prvenstvo mora pobijediti Italiju na gostujućem terenu, ili u protivnom čekati eventualni kiks Hrvatske protiv Malte što je teško za očekivati. Hrvatska u Francusku ide u slučaju trijumfa nad Maltom uz povoljan rezultat iz Italije. Norveškoj u posljednjem kolu u slučaju da Hrvatska pobijedi Maltu ne odgovara ni remi.

Učesnik baraža iz grupe I će biti selekcija Albanije ili Danske. Albanci večeras za svoje prvo veliko takmičenje moraju pobijediti Armeniju na gostujućem terenu. U slučaju nekog drugog ishoda večerašnje utakmice, na Evropsko prvenstvo će Danska, dok će Albanci šansu tražiti u baražu.

Gledajući raspored posljednjeg kola, kao i trenutnu formu reprezentacija onda su dodatnim kvalifikacijama najbliže selekcije Turske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Republike Irske, Slovenije, Švedske, Norveške ili Hrvatske, te Albanije ili Danske.

Turska trenutno na FIFA rang listi zauzima 37., Bosna i Hercegovina 30., Ukrajina 24., Republika Irska 54., Slovenija 46., Švedska 45., Norveška 34., Hrvatska 16., Albanija 32., a Danska 28. mjesto. Među pobrojanih deset selekcija samo su tri trenutno bolje plasirane od naših Zmajeva (Hrvatska, Ukrajina i Danska), s tim što postoji mogućnost da pomenute selekcije u konačnici i ne budu učesnice baraža.

Gledajući sve okolnosti, naša reprezentacija će završi li na trećem mjestu grupe B gotovo sigurno biti nosilac u baražu.