Nogomet
0

Euro 2008: Austrija pojačala obezbjeđenje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlasti u Austriji pojačale su kontrolu vozila na svojim graničnim prelazima u cilju pronalaženja i presretanja potencijalnih huligana koji su krenuli u tu zemlju zbog Evropskog nogometnog prvenstva, koje se od 7. do 29. juna održava u Austriji i Švicarskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Ginter Plater izjavio je da je policija te zemlje pojačala kontrole na granicama sa Českom, Njemačkom, Mađarskom, Italijom, Slovačkom i Slovenijom, i takve provjere trajaće tokom čitavog turnira, koji se završava 29. juna.

Na graničnim prelazima gdje njenu granicu prelaze putnici bez pasoša, shodno pravilima Šengenske zone, Austrija nema kontrolne punktove, ali će zbog ovog takmičenja biti uvedeni.

Ministarstvo odbrane Austrije je saopštilo da su danas borbeni avioni austrijske vojske izveli vježbu nad nebom u Beču, simulirajući presretanje malog privatnog aviona.

Austrijska granična policija ima spisak poznatih evropskih huligana, i pokušaće da ih presretne, kako ne bi uspjeli da uđu u zemlju.

Gradske vlasti u Salzburgu su postavile zaštitnu ogradu oko Mozartove statue, kako bi spriječili navijače da je ne oštete, a postavljene su i sigurnosne kamere na mjestima gde će se okupljati navijači.