Zdrav i spreman
0

Essien nakon 16 mjeseci ponovo u reprezentaciji Gane

Totalsport
Michael Essien
Michael Essien
Nakon 16 mjeseci pauze Chelseajev 28-godišnji vezni igrač Michael Essien opet će zaigrati za nogometnu reprezentaciju Gane.

Posljednji nastup za selekciju svoje domovine je Essien imao na prošlogodišnjem Afričkom kupu nacija u Angoli, na kojem je Gana u finalu izgubila od Egipta s 1-0. Zbog teže povrede koljena, propustio je ostatak te sezone u Chelseaju, kao i Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, na kojem je Gana vrlo nesretno ispala na penale od Urugvaja u četvrtfinalu.

Essien je od tadašnjeg selektora Milovana Rajevca zatražio da ga neodređeno vrijeme poštedi reprezentativnih obaveza, jer mu je to bila već druga povreda koju je zadobio u nacionalnom timu. Želio se Essien skoncentrisati na klupsku karijeru i potpuno ozdraviti.

To se i dogodilo, a u međuvremenu je umjesto Rajevca na kormilo Gane stigao još jedan srbijanski trener, 44-godišnji Goran Stevanović, kojem se minulih dana Essien opet stavio na raspolaganje.

Stevanović je, tako, uvrstio Essiena na popis igrača za kvalifikacijsku utakmicu za Kup nacija 3. juna protiv Konga i prijateljsku utakmicu protiv Južne Koreje četiri dana kasnije.

Gana je vodeća selekcija kvalifikacijske I grupe za Kup nacija sljedeće godine u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji sa 7 bodova, koliko ima i Sudan na drugom mjestu. Samo će pobjednici grupa izravno izboriti plasman na 28. izdanje afričke nogometne smotre, koje će se održati od 21. januara do 12. februara iduće godine.