Nogomet
4

Erbez: Projekat 'Otvorena vrata' ispunio očekivanja u Minhenu

Piše: E. Isanović
Denijal Pirić (u sredini), tehnički direktor N/FSBiH
Denijal Pirić (u sredini), tehnički direktor N/FSBiH
Nakon kampa u Švedskoj NS/FS BiH u okviru projekta "Otvorena vrata“ organizovao je i kamp u Minhenu 31. augusta i 1.septembra ove godine. Inače, ovaj projekat podrazumijeva praćenje talentovanih nogometaša bh. porijekla koji žive u inozemstvu, a koji bi u budućnosti mogli nositi dres naše reprezentacije.

Našu A reprezentaciju većinom čine igrači koji su se afirmisali van granica BiH pa je ova ideja izuzetno važna za buduće generacije.

Na kampu koji je organizovan u bavarskoj prijestolnici selektori omladinskih selekcija BiH Zoran Erbez (U-15), Sakib Malkočević (U-17) i Toni Karačić (U-19) imali su priliku da na selektivnim utakmicama steknu uvid u kvalitet naših mladih fudbalera na području Centralne Evrope. Zoran Erbez smatra da je projekat ispunio očekivanja.

“Mi smo prvo bili u Švedskoj, a potom u Minhenu. Mislim da je dobra stvar što se to napravilo. N/FSBiH je dao ideju da probamo otvoriti vrata za sve potencijalne kandidate koji sutra mogu biti reprezentativci BiH. S druge strane, sigurno pozitivna su bila oba iskustva. Igrači su sa velikim nestrpljenjem isčekivali kamp. Svi su imali želju da se nametnu kako bi dobili poziv u državni tim”, kazao je za Klix.ba selektor U- 15 selekcije Erbez.

Dodao je kako ova ideja treba da se praktikuje i u narednom periodu.

“Kamp treba napraviti u budućnosti ponovo, nije bitno hoće li biti u istim ili različitim zemljama. Sve te naše mlade igrače, koji treniraju i žive van BiH, treba dovesti u situaciju da ih vidimo na djelu, a ako budu imali kvalitet lakše će doći do reprezentacije. Ako pogledamo na A selakciju vidmo da nam većinu čine igrači koji su se afirmisali u inozemstvu. Mi u ranoj fazi želimo provjeriti imaju li bh. pasoše da se i to na vrijeme reguliše. Dosta igrače je imalo obaveze prema svojim klubovima iz razloga što nije bio UEFA-in termin. Kvaliteta sigurno ima i sve što smo vidjeli puno obećava. Mada je nekorektno bilo šta pisati nakon jedne utakmice”, istakao je.

Haris Fehratović, jedan od učesnika kampa
Haris Fehratović, jedan od učesnika kampa
Na kampu je prisustvovao tehnički direktor NS/FS BiH Denijali Pirić i koordinator za omladinski fudbal Murat Jaha.

Skauting igrača rođenih u periodu od 1994. do 2000. godine izvršili su Omer Boškailo i njegovi saradnici.

Tehnički direktor Denijal Pirić naglasio je kako projekat “Otvoren vrata” process koji će i dalje trajati. Nekoliko nogometaša pokazalo je da se radi o izuzetno nadarenim, a iz NSBiH naglašavju kako će pratiti razvoj igrača bh. porijekla koji nastupaju širom Evrope.