Nogomet
484

Edis Kusturica za Klix.ba: Vincent Tan dolazi u Sarajevo, nastavljamo jačati klub

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
FK Sarajevo sa osnaženi igračkim kadrom ulazi u novu sezonu. Izabranici Dženana Ušćuplića pokušat će napravit iskorak kako u domaćem prvenstvu, tako i na evropskoj sceni. Prvi čovjek tima sa Koševa Edis Kusturica govorio je za portal Klix.ba o planovima Bordo tima u budućnosti.

Na početku se osvrnuo na pripremni period. Naglašava je da je zadovoljan i da sa optimizmom gleda na naredne utakmice.

"Bio sam sa klubom nekoliko dana na pripremama. Odigrali smo tri izuzetno jake utakmice u Sloveniji. Poraženi smo od Vardara gdje je nastupao kombinovani tim u oba poluvremena. Poraženi smo zbog naših grešaka. Ostale dvije smo pobijedili i pokazali kvalitet. Također, meč protiv Cardiffa prezentirao je našu snagu. Ubrzana je igra, a ako se još popravi protok pasova, bit će još bolje. Ono što me posebno ohrabruje jeste da igrači koji uđu sa klupe nisu ništa lošiji od onih iz udarne postave. Ja sam zadovoljan igrom i organizacijom kompletnog tima“, kazao je za naš portal Kusturica.

Veliki respekt prema svim suparnicima

Dodaje kako se i pored kvaliteta koje Sarajevo ima, naročito za BHT Premijer ligu, moraju poštovati svi suparnici i da neće biti velikih najava kao prethodnih godina.

"Trebamo raditi, trebamo se boriti i ići iz utakmice u utakmicu. Nama će naš predan rad donijeti rezultat. Svi želimo duplu krunu, ali o tome ne treba puno pričati. Imat ćemo veliki respket prema svim klubovima u svim utakmicama. Vidjeli ste na Svjetskom nogometnom prvenstvu da favoriti nisu uvijek pobjeđivali. Svi danas igraju nogomet i moramo biti skromni. No, znamo sebe, znamo svoje vrijednosti i težimo da unaprijedimo klub u svakom segmentu. Imamo pravo da se nadamo dobrim rezultatima“, ističe predsjednik Bordo tima.

Kusturica je posebno podvukao da je klubu prioritet - infrastruktura.

"Kamp u Butmiru nama je najvažniji. Jedan teren se već radi. U cijeloj ovoj priči za mene je ovo prioritet. Sarajevo će konačno imati svoja tri terena svlačionice, teretane... Nije mi jasno kako klub za toliko godine postojanja nije imao ništa svoje. Treniramo u Vojkovićima, Vogošći i Hrasnici i to se plaća. No, stvari će se promijeniti“, apostrofira naš sagovornik.

Haugesund nije favorit

Potom je istakao kako će većinski ulagač u klub malezijski miljarder Vincent Tan doputovati u glavni grad BiH.

"Gospodin Tan u četvrtak stiže u Sarajevo. Trebao je doći na uzvratnu utakmicu finala Kupa BiH, ali je zbog poplava koje su u maju pogodile našu zemlju meč odgođen nekoliko puta. Zbog poslovnih obaveza nije mogao ranije doputovati. Mislim da će se na utakmici u četvrtak u svečanoj loži pojaviti i malezijski ambasador. To je fina priča za sve dobronamjerne ljude. Sa Vincentom ćemo razgovarati oko naših daljih planova. Iskonsultovat ćemo se šta i kako dalje. Mi smo prošli prvi, a sada idemo u drugi krug. Želimo nastaviti dizati klub na evropski nivo“, kaže predsjednik Bordo tima.

Suparnik tima sa Koševa u 2. pretkolu Evropske lige je norveški Haugesund. Kusturica smatra da bh. predstavnik nije favorit u ovom meču kako neki tvrde.

"To je ekipa koja vjerovatno ima veći budžet od nas i dolazi iz jače lige. Nismo mi favoriti u tom dvomeču, ali vjerujemo u sebe. Prolazak u drugu rundu doći će uz maksimalno zalaganje svih nas. Puni respekt imamo prema njima i očekujem tešku utakmicu“.

Za kraj treba reći da je jedna politička stranka ponudila predsjedniku FK Sarajevo da na oktobarskim izborima bude u vrhu liste. Ipak, Kusturica je to odbio zbog funkcije u klubu.

"To bi bio sukob interesa. Ne bih mogao ostati predsjednik kluba i politički angažovan. Puno sam u proteklom periodu uradio za Bordo tim i nisam želio odustati od svega“, zaključio je Kusturica.