Popularni klub
90

Dvostruki prvak Engleske proglasio stečaj, Rooneyev tim ostaje bez 21 boda

D. P.
Teška situacija za Rooneya i Ovnove (Foto: Twitter)
Teška situacija za Rooneya i Ovnove (Foto: Twitter)
Dvostruki nogometni prvak Engleske Derby County objavio je stečaj i nalazi se u velikim finansijskim problemima.

Klub, koji je bio prvak Engleske 1972. i 1975. godine, podnio je zahtjev za uvođenje stečajnih upravitelja u klub zbog velikih finansijskih problema koji su aktuelni već nekoliko godina.

Derby je i ranije imao probleme s oduzimanjem bodova, ali je nekako uspio opstati u drugom razredu engleskog nogometa, Championshipu. Ipak, sada su problemi mnogo veći.

Klub se oglasio saopštenjem za javnost u kojem se navodi kako je pandemija koronavirusa povećala finansijske probleme i da trenutno Derby ne može izvršavati svoje obaveze.

"Pandemija je imala značajan utjecaj na naše prihode i klub trenutno nije u mogućnosti ispunjavati svoje dnevne finansijske obaveze. Uprava kluba nema drugi izbor, već proglasiti stečaj kako bi se zaštitili", navodi se u klupskom saopštenju.

Klub čak nije mogao dovoditi igrače tokom ljetnog prijelaznog roka zbog neispunjavanja obaveza aktuelnim nogometašima kluba.

Pored 12 bodova, koliko će ekipi koju vodi Wayne Rooney biti odmah oduzeto, prijeti i dodatnih devet bodova oduzimanja zbog pravila o stečaju.