Nogomet
13

Dva Edina presudila Izraelu, Zmajevi se približili trećem mjestu na tabeli

Piše: Edin Isanović
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Golovi Edina Višće i Edina Džeke donijeli su nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine pobjedu u večerašnjem susretu kvalifikacija za EP protiv Izraela. Zmajevi su na Bilinom Polju slavili sa 3:1, a ovom pobjedom približili su se trećem mjestu na tabeli grupe B.

U šestoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo Zmajevi su osvajanjem kompletnog plijena povećali šanse za odlazak na kontinentalnu smotru koja će se naredne godine održati u Francuskoj. Za naš državni tim pogađali su Edin Višća dva puta i Edin Džeko.

Trijumf u Zenici ponovo je vratio osmijeh na lice bh. navijačima. Zmajevi sada imaju osam bodova u grupi B. Izrael ima bod više na trećem mjestu koje osigurava baraž.

Sjajni od prve minute

Izabranici Mehmeda Baždarevića krenuli su agresivno ka golu Izraela od prvog sudijskog zvižduka. Već u 2. minuti Pjanić je isprobao svoj šut, ali lopta odlazi preko gola. Šest minuta poslije novi duboki uzdasi na tribinama. Medunjanin je sjajno pucao sa 25 metara. Ipak, golman gostiju fantastičnom reakcijom izbacio je loptu u korner.

Tri minute poslije zaprijetili su Izraelci. No, jedan nogometaš BiH je izblokirao šut. U 16. minuti pokušao je i Lulić. Međutim, Marciano brani.

Dobro su u 21. minuti kombinovali Višća i Džeko. Ovaj drugi šutirao je pored gola.

Ataci Zmajeva nisu jenjavali. Praktično svaki napad domaćih bio je opasan za odbranu gostiju. Tako je raspoloženi Medunjanin u 24. minuti ponovo pokušao pogoditi, ali su ga odbrambeni igrači Izraela izblokirali.

Ben Haim II u 31. minuti testirao je Begovića koji je na oprezu. Napadi Zmajeva nastavili su se smjenjivati ispred gola Marciana.

Višća u 34. minuti puca, ali nije uspio pogoditi loptu na pravi način. Kazna za promašaje stigla je u 41. minuti. Džeko u šesnaestercu loše reaguje, a Ben Haim II sjajnim volejom matira Begovića za 0:1.

Izjednačenje je stiglo već u narednoj minuti. Izabranici Elija Guttmanna nisu dobro reagovali, a asistenciju Pjanića koristi Višća i pogađa za 1:1. Ovo je bio prvi gol nekadašnjeg igrača Željezničara u državnom dresu.

U sudijskom vremenu prvog dijela dosuđen je kazneni udarac za bh. selekciju. Vranješ je dobro šutirao, a lopta je na putu prema golu pogodila jednog nogometaša Izraela u ruku. Francuski sudija Ruddy Buquet pokazao na jedanaest metara, a siguran realizator bio je Džeko. Vodstvom Zmajeva 2:1 okončano je prvih 45 minuta. Baždarevićeve trupe bile su na nivou. Nametnuli su kombinatoriku i širenjem protivničkih linija stvarali su prilike. Gosti su najčešće bili u teškom defanzivnom grču.

Višća matirao Marciana i završio priču

Izraelci su snažno krenuli u nastavku. U 58. minuti su imali veliku priliku. No, Begović je fantastično reagovao i odbranio. Neugodan kontranapad Zmajevi su izveli u 65. minuti. Ipak, Lulić proigrava jaku loptu za Pjanića i šansa odlazi u nepovrat.

Naredni napad gostiju zabrinuo je Bilino Polje. Ben Haim II pokušavao je postići efektan pogodak, ali lopta je otišla pored gola. I u narednom napadu gosti opasno prijete, ali nisu to konkretizirali. Pjanić je u 73. minuti pokušao iz slobodnjaka. Nije bio precizan.

U narednom napadu Zmajevi postižu treći pogodak. Lulić dobro šutira sa vrha šesnaesterca, Marciano brani, a na loptu natrčava i pogađa Višća za 3:1. Dvostruki strijalac napustio je teren u 80. minuti uz velike ovacije sa tribina. U igru je ušao Hajrović.

Kasnije je Lulića zamijenio Hadžić, a Pjanića Ibišević. Zmajevi su utakmicu rutinski priveli kraju, rezultat se nije mijenjao. Treba istaći da je Džeko u sudijskoj nadoknadi pogodio prečku.

Utakmicu BiH - Izrael mogli ste pratiti i u live tekstualnom prenosu na Klix.ba.

Ovo je bila druga pobjeda za BiH u kvalifikacijama za EP.

U narednom kolu u septembru nogometaši BiH igraju protiv Belgije, koja je večeras u gostima poražena od Velsa s 1:0. Vels je ovom pobjedom ostao na čelnoj poziciji, dok su Belgijanci drugi sa tri boda prednosti nad BiH.

Kvalifikacije za Euro 2016, grupa B:

BiH - Izrael 3:1 Vels – Belgija 1:0 Andora – Kipar 1:3

Tabela:

Vels 14 Belgija 11 Kipar 9 Izrael 9 BiH 8 Andora 0