Humanost velikog fudbalera
2

Drogba donira tri miliona funti za izgradnju bolnice

Totalsport
Izgradnju bolnice u Abidjanu, glavnom gradu Obale Bjelokosti, napadač Chelseaja Didier Drogba finansirat će s tri miliona funti vlastitog novca.

Vijest donosi londonski dnevnik Daily Mail, uz obrazloženje da će novac 31-godišnji nogometaš namaknuti ugovorom o sponzoriranju Pepsijevih proizvoda, koji će uskoro potpisati.

Isti izvor također navodi da je svojim potezom Bjelokošćanin toliko oduševio vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča da je i Rus odlučio sudjelovati, navodno s istom cifrom kao i Drogba.

Imidž prgavoga i svadljivog nogometaša, sklonog simuliranju i agresivnosti, Drogba je tako prebrisao jednim potezom.

Poznato je da je u domovini osnovao fondaciju prije dvije godine, kojoj je cilj sagraditi bolnicu u Abidjanu, njegovu rodnom gradu. Planira završiti gradnju do kraja 2010. godine.

Motiv je Drogba dobio nakon smrti svoga bliskog prijatelja Stefana, koji je umro od leukemije. Definitivno je projekt Drogba odlučio pokrenuti nakon što je svojim očima gledao rušenje jedne od tribina na stadionu Felix Houphouet-Boigny, tokom kvalifikacijske utakmice za SP protiv Malavija prošlog marta. Od preopterećenosti tribina smrtno je tada stradalo 19 navijača, a još 132 bili su teže povrijeđeni. .