Nogomet
0

Domagoj Antolić, kapiten Dinama: Grci su majstori kada igraju kući, ali BiH je kvalitetnija

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Domagoj Antolić je kapiten zagrebačkog Dinama i reprezentativac Hrvatske. U sezoni 2015/16. bio je jedan od najboljih igrača Modrih u pohodu na 11. uzastopnu titulu prvaka Hrvatske. U razgovoru za Klix.ba govorio je o povratku na teren, Dinamu, Rijeci, bh. prvenstvu, Zmajevima i uspjesima Modrih.

Zanimljivo, Domagoj je karijeru počeo kao napadač pa je bio prebačen na krilo, potom u ofanzivni dio veznog reda, da bi najbolje igrao na mjestu zadnjega veznog igrača. Svojim nastupima privukao je pažnju brojnih evropskih klubova.

Na početku razgovora naglasio je kako je imao povredu koljena i da se morao podvrgnuti hirurškom zahvatu.

"Operisao sam meniskus. Sve je dobro prošlo i odmah sam počeo rehabilitaciju i vježbe. Nadam se brzom oporavku, za četiri sedmice bih ponovo trebao biti na terenu", kazao je Antolić za naš portal.

Kapiten Zagrepčana govorio je i o prvenstvu Hrvatske gdje je Rijeka lider i trenutno ima šest bodova više od drugoplasiranog Dinama. No, Antolić smatra da ima još puno utakmica do kraja i da se aktuelni prvak može vratiti na lidersku poziciju.

"Možemo li se vratiti na vrh? Naravno. Vjerujemo u sebe, a puno je utakmica do kraja. Ipak, Rijeka je ove sezone puno bolja nego prethodnih. Uostalom, to pokazuju i rezultati", kazao je naš sagovornik.

Istinski vođa Dinama naglašava kako je veliki uspjeh da su Modri i ove sezone uspjeli da se plasiraju u grupnu fazu Lige prvaka. Iako rezultati nisu zadovoljavajući, Domagoj ističe kako je sam plasman u najelitnije evropsko klupsko takmičenje - uspjeh.

"Samim plasmanom smo uradili veliku stvar. No, imamo izuzetno tešku grupu. Žao mi je što do sada nismo osvojili neki bod. Nadam se kako ćemo popraviti dojam u narednim utakmicama. Premda znam da će biti teško", kazao je Antolić.

Omladinska škola Dinama je fantastična

Istakao je kako je hrvatska liga iz godine u godinu kvalitetnija, a da Dinamo radi dobre stvari.

"Smatram da nam je liga sve bolja. S druge strane, Dinamo se bazirao na omladinsku školu iz koje svake godine izađu jedan ili dva velika talenta. Omladinska škola nam je fantastična. U proteklom periodu napravljeni su veliki transferi koji su napunili klupsku blagajnu. Kada ste finansijski mirni to je izuzetno važno da napravite rezultat. Igramo u evropskim takmičenjima svake godine. Jednostavno, sami smo sebi postavili visoke standarde ispod kojih ne idemo", naglašava Antolić.

Za kraj Antolić kaže kako prati Premijer ligu, ali i reprezentaciju BiH koja 13. novembra gostuje Grčkoj u okviru kvalifikacija za odlazak na Mundijal.

"Moram biti iskren i reći da sam više pratio bh. prvenstvo kada je prošle sezone u Sarajevu nastupao moj prijatelj Tomislav Barbarić. Naravno, i sada pogledam rezultate. Što se tiče reprezentacije, mislim da imate kvalitetnu ekipu. Tu je puno odličnih individualaca koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. U ovom trenutku ste bolji od Grčke i imate velike šanse u Atini. Ipak, bh. reprezentativci trebaju biti oprezni jer su Grci majstori kada igraju kod kuće i kada igraju na rezultat", zaključio je Antolić koji je debitovao u nacionalnom dresu protiv Argentine u vrijeme mandata Nike Kovača.