Preporuke stručnjaka
3

Doktor Karabeg: Igračima se moraju pojačati mjere u izolaciji, a Premijer ligu treba prekinuti

N. Kustura
Reuf Karabeg
Reuf Karabeg
Pandemija koronavirusa je praktično paralizovala svijet, a veliki utjecaj ima i na sport. Brojna takmičenja su odgođena, sportisti su u karantinima te će se o konačnom epilogu moći govoriti tek kada kriza završi.

Šef medicinskog tima reprezentacije BiH i koordinator medicinskog tima FK Sarajevo prof. dr. Reuf Karabeg u razgovoru za portal Klix.ba ističe kako bi svim nogometašima trebalo odrediti pooštrene mjere ponašanja u vlastitom domu, a njegovo mišljenje je da se utakmice baraža za Evropsko prvenstvo gotovo sigurno neće igrati.

Smatra da Premijer liga BiH mora biti prekinuta, a razgovarali smo i o brojnim drugim temama, poput generalnih problema za sportiste, podložnosti nogometaša virusima te utjecaja na zdravlje u budućnosti.

Socijalna distanca

"Zbog izrazito krizne situacije, preporuka kriznih štabova, najviših kantonalnih i opštinskih, ali i iskustava najviše pogođenih država poput Kine i Italije, strogo bih sugerisao ili insistirao na prekidu svih sportskih takmičenja i treniranja, osim individualnih u svom domu za održavanje opšte fizičke spremnosti, a po preporuci kondicionih trenera. Dakle, jedna socijalna distanca i kućna izolacija s mogućnošću izlazaka, šetnje na planini, čistom zraku, suncu, ali bez socijalnog kontakta i uz pridržavanje osnovnih mjera zaštite kao što su nošenje maski prema uputama, pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje rukovanja, grljenja s drugim osobama i drugo. Čak bi i treniranje u grupama imalo svoje specifičnosti i bilo bi ga teško ili nemoguće provesti, a da se spriječi daljnje širenje infekcije. Prije svega, svakako temeljit pregled svakog igrača pojedinačno, i radi isključenja bilo kakve mogućnosti da je već prethodno imao sumnjiv kontakt s vektorom ili zaraženim. Treba uraditi temeljni epidemiološki profil. Eventualne sumnjive testirati", govori nam Karabeg na početku razgovora.

Za njega odigravanje baraža nije realno, a vjerovatno ni Evropskog prvenstva u junu 2020. godine.

"Oboje će skoro sigurno biti odgođeno na izvjesno vrijeme. To je moje mišljenje. O tome će više biti poznato u utorak. U ovim epidemiološkim uslovima je nedopustivo i zabranjeno masovno okupljanje ljudi. Nogomet se igra radi publike, navijača, a nije svrha sam sebi. Zdravlje igrača i navijača je najvažnije. Najopasnije je što osoba koja nema nikakve simptome, a zaražena je virusom, barem dva-tri dana prije izbijanja simptoma ili početka bolesti može prenijeti bolest drugom", pojašnjava nam Karabeg, inače specijalista opšte i plastično-rekonstruktivne hirurgije.

Ističe kako se ne mogu procijeniti kasne komplikacije bolesti, pošto u tom smislu nemamo nikakvih ranijih iskustava.

"Međutim, svakako, zbog preležane upale pluća, eventualnih komplikacija upale te mogućeg smanjenja ventilacione površine, određeni pacijenti mogu imati smanjenje respiratorne funkcionalnosti. U Kini su zapažene komplikacije u vezi s bubrezima i jetrom. U zaključku, sve spoznaje su nedovoljne da bi se trajne posljedice bolesti mogle već sada predvidjeti", rekao je Karabeg.

Doktor reprezentacije i FK Sarajevo smatra kako svako može biti zaražen, dok su šanse da se nogometaši zaraze virusom možda nešto veće.

Pojačan metabolizam

"Nogometaši imaju znatno češće kontakte s drugim osobama (klupski život, publika, saigrači, protivnički igrači, javnost...). Imunitet igrača, mladih ljudi, je odličan. Na težinu bolesti mogu utjecati npr. i umnožavanje virusa zbog pojačanog metabolizma koji 'godi' virusu, iscrpljenost, naporni treninzi, utakmice u ritmu srijeda/subota i slično", dodao je Karabeg te se za kraj razgovora osvrnuo na to koliko će eventualna višemjesečna pauza utjecati na zdravlje i fizičku spremu nogometaša.

"Na fizičku spremu će svakako utjecati, a posredno može privremeno donekle i na zdravlje u širem smislu riječi. U slučaju izolacije bitno je održavanje kondicije provođenjem programiranih fizičkih vježbi u vlastitim kućnim uvjetima. Veliki sam zagovornik toga da se prvenstvo odgodi barem jedan mjesec, a vjerovatno će to trajati i puno duže. Kroz rad u NS BiH, a tu mislim na dva sastanka (jedan u Savezu, a jedan sa zvaničnicima NS BiH u Federalnom ministarstvu zdravstva) i više sastanaka u FK Sarajevo, ali i informacija dobijenih od vrsnih epidemiologa koje sam kontaktirao, te na osnovu informacija koje imam kroz medije i naučne pristupe, najbolje je prvenstvo zaustaviti. Volio bih da pogriješim, ali mislim da razvoj situacije u vezi s infekcijom COVID-19 neće biti kratak i bezbolan. Izražavam zabrinutost da nam, nažalost, val infekcije tek slijedi. Vjerovatno ćemo morati provesti ponovne mini ili pune, ovisno o odsustvu s terena, bazične pripreme pa i sistematske preglede u svim klubovima prije nastavka punih sportskih aktivnosti i takmičenja. I na kraju, želim svim ljudima svijeta, uključujući sportiste, posebno nogometaše, da ostanu prisebni i misle na svoje zdravlje poštujući savjete medicinara u ovim COVID-19 vremenima", poručio je Karabeg, koji već 24 godine ljekar FK Sarajevo, a više od 10 godina je u reprezentaciji BiH.