Roberto di Matteo je dobro prošao
4

Dobijali otkaze na pecanju, u toku utakmice, na rođendan, na Badnju večer...

Klix.ba
Magazin FourFourTwo je prije godinu dana sastavio listu otkaza nogometnim trenerima u čudnim okolnostima. Tako su neki smijenjeni za vrijeme utakmice, zatim dok su pecali, za vrijeme proslave rođendana, na Badnju večer...
Martin Jol, bivši trener Tottenhama
Martin Jol, bivši trener Tottenhama
Martin Jol, Tottenham Hotspur (2007)

Kad je Jolov telefon zavribrirao tokom utakmice UEFA kupa sa Getafeom, Holanđanin je bio zbunjen. Poruku mu je poslao prijatelj i saopštio mu kako je iz kluba sa White Hart Lanea procurila informacija da više nije trener.

Brian Welsh, Cowdenbeath (2008)

Škotlanđanin je uživao u pecanju na jednom od jezera. U jednom trenutku odlučio je konektovati se na internet da pročita vijesti na klupskoj stranici. Bio je iznenađen kada je pročitao kako je smijenjen nakon što je njegov tim ispao u treću nogometnu ligu Škotske.

Jose Peseiro, Saudijska Arabija (2011)

Čelnici Nogometnog saveza Saudijske Arabije često su bili nestrpljivi. Pokazuje to i otkaz treneru Peseiru nakon samo jedne utakmice Kupa Azije koju je reprezentacija Saudijske Arabije izgubila. Portugalski trener bio je treća žrtva na klupi te reprezentacije u toku takmičenja. Među njima bio je i Carlos Alberto Parreira.

Bruce Rioch, QPR (1997)

Bivši trener Arsenala sjedio je u svom domu i gledao TV. Odlučio je pogledati teletekst, gdje je pročitao kako su njegovi dani kao trenera Queens Park Rangersa odbrojani. Tadašnji predsjednik kluba Chris Wright izvinio se Riochu zbog načina na koji je saznao da je dobio otkaz.

Mark Poulton, Chichester City (2010)

“Klub je u potpunom neredu i bit će mi bolje van njega", kazao je trener Chichester Cityja, koji se tada takmičio u Okružnoj ligi Sussexa u Engleskoj. Poulton je ekipu vodio u prijateljskom meču protiv Redhilla kada je dobio poziv od čelnih ljudi koji su mu rekli da je dobio otkaz.

"Vjerovatno sam prvi trener u historiji kojeg su otpustili u toku utakmice preko telefona", kazao je Poulton.

Frank Clark, Manchester City
Frank Clark, Manchester City
Frank Clark, Manchester City (1998)

Clark se tog dana vozio prema trening centru Građana. U toku vožnje slušao je radio i saznao kako je zamijenjen na mjestu trenera Manchester Cityja. Okrutno, zar ne?

Tony Adams, Portsmouth (2009)

Adams je slavio peti rođendan svog sina Atticusa kad je saznao da više ne vodi Portsmouth. Peter Storrie mogao je sačekati bar završetak zabave prije nego je otpustio Adamsa, piše navedeni magazin.

Derek Dooley, Sheffield Wednesday (1973)

Na Badnju večer 1973. godine Dooley se pojavio u Plavoj sobi Hillsborougha. Mislio je da će mu uprava ponuditi veći budžet za transfere. No, sobu je napustio sa otkazom u ruci.

Harald Schumacher, Fortuna Cologne (1999)

Schumacher je ostao bez riječi kada mu je Fortunin predsjednik Jean Loering rekao da ne mora izlaziti iz svlačionice u drugom poluvremenu utakmice protiv Mannheima. “Schumacher mi je bio idol. Ali, neću sjediti i gledati kako vodi moj klub u propast", kazao je Loering.

Ruud Gullit, Chelsea
Ruud Gullit, Chelsea
Ruud Gullit, Chelsea (1998)

Holanđanin nikada nije bio u najboljim odnosima sa upravom londonskog kluba. Nakon svađe zbog novca, trener je otišao kući. Baš kao i Bruce Rioch godinu dana ranije, Gullit je na teletekstu pročitao da više ne vodi klub sa Stamford Bridgea.