Prijedlog za savez
31

Direktor Intera traži revolucionalnu promjenu nakon rasističkih uvreda za Džeku i Lukakua

D. P.
Lukaku i Džeko našli su se na meti Juventusovaca (Foto: Twitter)
Lukaku i Džeko našli su se na meti Juventusovaca (Foto: Twitter)
Izvršni direktor Intera Beppe Marotta na predstojećem sastanku Vijeća klubova Nogometnog saveza Italije (FIGC) zatražit će revolucionarnu promjenu u italijanskom nogometu.
Marotta je šokiran najnovijim ispadima u Kupu Italije koje su priredili navijači Juvenutsa. Pristalice Stare dame ponovo su rasistički vrijeđale Romelua Lukakua, a na meti se našao i Edin Džeko.

Dok su za Lukakua oponašali glasanje majmuna, navijači Juventusa su za Džeku uzvikivali "Cigane" i prilikom izlaska s terena pjevali su: "Džeko, us*ani cigan".

Zbog svega toga, kivni Marotta odlazi na sjednicu Vijeća FIGC-a s revolucionarnim prijedlogom. Zatražit će da se uvede VAR asistencija na tribine te da snima rasističke ispade.

Ugledna italijanska novinska kuća La Repubblica izvještava da je ovaj zahtjev Marotta spremio već za naredni sastanak ovog tijela te da želi promijeniti dosadašnju praksu da sudija prekida utakmicu samo ukoliko sudija lično vidi ili primijeti rasističke incidente.

Trenutno ne postoji protokol za VAR koji službenim osobama skreće pozornost na rasno zlostavljanje na stadionu.

Da je sudija Davide Massa bio svjestan rasističkih uvreda na utakmici Juventusa i Intera, ranije bi prekinuo utakmicu i Stara dama bi bila žestoko kažnjena. No, kako sudija to nije vidio, sada se Marotta zalaže da VAR reaguje u tu svrhu.