Nogomet
1

Dino Selimović za Klix.ba: Stanje u klubu je sređeno, ne brinemo za licencu

Piše: Edin Isanović
Dino Selimović (Foto: Klix.ba)
Dino Selimović (Foto: Klix.ba)
Kako se bliži kraj prvenstva BHT Premijer lige i Kupa BiH u fokusu klubova uvijek je aktuelna jedna tema - dobijanje licence za nastupe na međunarodnoj sceni.

Posljednjih godina bilo je slučajeva da timovi rezultatom izbore plasman u Evrope, ali ostaju uskraćeni za nastupe zbog ne dobivanja iste. U FK Sarajevo naglašavaju kako su na vrijeme predali svu dokumentaciju nadležnim u NSBiH.

Ukoliko izabranici Roberta Jarnija na terenu osiguraju evropske utakmice, navijači Sarajeva neće morati da brinu o tome da li će klub dobiti licencu ili ne, što je bio slučaj ranijih godina. Direktor tima sa Koševa, Dino Selimović, napominje da je Bordo tim u predviđenim rokovima pripremio svu dokumentaciju po svih pet kriterija koji su definisani pravilnicima N/FSBiH i UEFA-e.

"Ipak, treba skrenuti pažnju na potrebu dodatnog ulaganja u infrastrukturu Olimpijskog stadiona 'Asim Ferhatović Hase', te se nadamo da će svi nivoi vlasti, a ne samo Općina Centar konačno početi doprinosti unapređenju svih uslova na našem najvećem stadionu kako bi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine imali stadion na kojem će se moći odigravati međunarodne i domaće utakmice nacionalnih selekcija BiH, ali i bh. klubova. FK Sarajevo je pokrenuo inicijativu o formiranju radne grupe koja bi sinhronizovano radila na svim aktivnostima kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu stadiona Koševo, te se nadamo da će odaziv svih koje smo pozvali biti adekvatan. FK Sarajevo, J.U. Centar za sport i rekreaciju i Općina Centar sami ne mogu riješiti sve što će se tražiti po kriterijima N/FSBiH i UEFA-e. Jedan od najtežih kriterija za ispunjavanje je finansijski, međutim ove godine Bordo timu je dosta lakše ovaj kriterij ispunio. Izmirene su sve obaveze prema radnoj zajednici, igračima, trenerima, kako bivšim, tako i sadašnjim, te dosta rasterećeni s te strane ulazimo u naredne sezone. Trajno rješenje i pomoć u ovim aktivnostima je svakako i usvajanje Zakona o otpisu kamata sportskim kolektivima u Federacije BiH“, istakao je Selimović za Klix.ba

Potom je uporedio aktuelno stanje sa onim od prije nekoliko godina.

"Zaista olako zaboravljamo stanje u kojem se klub nalazio prije dvije ili tri godine, bukvalno smo bili pred gašenjem i stečajem, sa nizom sudskih sporova, presuda, izloženi svakakvim ucjenama, pritiscima... Bilo je mnogo nepoznanica, dosta sudskih presuda koje su bile skrivene i koje su se iznenada pojavljivale. Oko 200 reprograma uglavnom sa dvocifrenim iznosima, jako puno povjerilaca. Danas imamo klub u kojem je stanje u potpunosti sređeno, klub poštuje sve preuzete obaveze, transparentnost u radu jedan je od prioriteta.Također, aktivno učestvujemo u svim zakonodavnim procesima, trudimo se da damo svoj doprinos u svim aktivnostima koje donose poboljšanje stanja bh. sporta i sportskih kolektiva“, dodaje Selimović.

Direktor koševskog premijerligaša podvlači da pojedinci nisu pristali na reprogram i da je klub izmirio svoje obaveze prema njima.

"Podsjetio bih da je kompletan aktuelni igrački kadar FK Sarajevo krajem 2013. godine otpisao 30 posto svojih potraživanja od kluba, pored njih to su učinili i svi članovi našeg medicinskog tima, većina trenera omladinskog pogona, uposlenici... Bilo je nekoliko uposlenika i saradnika, te bivših igrača, koji nisu bili spremni na kompromis, ali to je njihovo pravo. Na kraju krajeva, neki su dugo čekali da naplate ono što im je klub bio dužan. Ne bih nikoga isticao ni u pozitivnom ni u negativnom kontekstu. Mi u klubu znamo ko je bio kakav u teškim i u dobrim vremenima, i time ćemo se voditi i u budućnosti", zaključio je Selimović.