Nogomet
15

Deset stvari koje možda niste znali o nogometnoj reprezentaciji Kipra

Piše: Edin Isanović
Jason Demetriou (Foto: EPA)
Jason Demetriou (Foto: EPA)
Nogometna reprezentacija BiH večeras na Kipru igra desetu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Euro koji će se naredne godine održati u Francuskoj.

Zmajevima treba pobjeda da osiguraju dodatne kvalifikacije. U slučaju da Belgija pobijedili ili remizira s Izraelom, izabranicima Mehmeda Baždarevića bit će dovoljan i jedan bod za odlazak u baraž.

S druge strane, Kipar vjeruje kako može savladati naš državni tim i prvi put izboriti dodatne kvalifikacije (da se uz to poklopi rezultat Belgija – Izrael). Ipak, prema mišljenju brojnih relevantnih nogometnih stručnjaka bh. nacionalni tim je kvalitetniji i ne bi trebao izgubiti. U nastavku donosimo deset stvari o nogometnoj reprezentaciji Kipra koje možda niste znali.

  1. Selekcija Kipra trenutno se nalazi na 114. mjestu FIFA-ine rang-liste. Zmajevi su na 30. poziciji i sigurno je da će do naredne obajve znatno napredovati zbog trijumfa nad Velsom u Zenici. Najbolji ranking Kipar je imao 2000. godine kada je bio 62.

  2. Prvu međunarodnu utakmicu odigrali su 1949. godine kada su u Izraelu poraženi 3:1. Do sada se nikada nisu plasirali na jedno veliko takmičenje.

  3. Aktuelni selektor večerašnjeg suparnika bh. tima je domaći trener Pambos Christodoulou koji je rođen 1967. godine. Za šefa državnog tima imenovan je u januaru 2014. godine. Prije imenovanja za selektora bio je trener Anorthosisa, AEL-a i Olympiakosa sa Kipra. Na selektorskoj klupi naslijedio je grčkog stručnjaka Nikosa Niopliasa.

  4. Statistika pokazuje da je grčki trener Argyrios Gavalas, koji je bio prvi selektor reprezentacije Kipra, najduže sjedio na klupi ove reprezentacije, od 1960. do 1967. godine. Angelos Anastasiadis se na mjestu šefa državnog tima zadržao šest godina od 2005. do 2011. godine.

  1. Osim domaćih i grčkih trenera na selektorskoj poziciji su bili Momčilo Vukotić (2001.-2004.), koji je svojevremeno nosio dres beogradskog Partizana, Bugarin Vasil Spasov (1982-1984.), Sima Milovanov (1972.), bivši igrač Vojvodine, te Britanac Ray Wood (1970.- 1971.).

  2. Kipar je prvu pobjedu u kvalifikacijama ostvario u februaru 1968. godine kada su savladali Švicarsku u Nikoziji rezultatom 2:1. Bile su to kvalifikacije za odlazak na Euro.

  3. U prošlosti su reprezentativci Kipra znali prirediti mnoga iznenađenja. Sa Italijanima su 1983. godine odigrali 1:1. U septembru 1998. godine na domaćem terenu su pobijedili Španiju 3:2. S Nijemcima su u novembru 2006. godine na Kipru odigrali 1:1. U prijateljskoj utakmici 2009. godine pobijedili su Slovačku u Nikoziji 3:2. U septembru 2010. godine sa Portugalom su u kvalifikacijama na gostujućem terenu odigrali 4:4. I pobjeda protiv BiH u Zenici označena je kao iznenađenje. Sve ovo ukazuje na to da Zmajevi moraju biti oprezni.

  4. Aktuelnu kiparsku generaciju najčešće čine igrači koji nastupaju u domaćem prvenstvu. Rijetki su oni koji igraju van Kipra. Najviše ih dolazi iz APOEL-a. Najbolji strijelac reprezentacije je kapiten Constantinos Charalambidis koji je postigao 11 golova. I on je član APOEL-a. U ukupnom poretku treći je na listi strijelaca, a prvo mjesto drži Michalis Konstantinou koji je 32 puta tresao protivničke mreže.

  5. U dosadašnjih devet utakmica kvalifikacija Kipar je osvojio 12 bodova. Upisali su 4 pobjede (dva puta savladali Andoru, te BiH i Izrael u gostima) i 5 poraza. Gol razlika je 14:14. Zanimljivo, i u kvalifikacijama za Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji nalaze se u grupi sa BiH, Belgijom, Estonijom i Grčkom.

  6. Kipar svoje domaće utakmice igra na GSP stadionu u Nikoziji. Tu će ugostiti i selekciju BiH. Od 2008. godine nose opremu Adidas kao i naš državni tim. Do sada su u kvalifikacijama za odlazak na evropsko i svjetsko prvenstvo odigrali 324 utakmice. Upisali su 62 pobjede, 57 remija i 205 poraza. Gol razlika je 285:716.