Nogomet
164

Deset stvari koje možda niste znali o FK Sarajevo

Piše: Edin Isanović
FK Sarajevo danas slavi 69. rođendan. Bez dvojbe, Bordo tim je jedan od najuspješnijih sportskih koletiva u BiH. U nastavku donosimo deset stvari koje možda niste znali o FK Sarajevo.

1. Prije 69 godina, tačnije 24. oktobra 1946. godine spajanjem RSD "Udarnik" i OFD "Sloboda" osnovano je sportsko društvo "Torpedo". Klub se prvi put pojavio na jugoslovenskom sportskoj sceni iste godine pod imenom - SD Torpedo. Prvi predsjednik novoosnovanog kluba bio je Safet Džinović, dok su potpredsjednici bili Vojo Marković i Alojz Stanarević. Godinu dana kasnije, 5. oktobra 1947. godine održana je historijska skupština na kojoj je odlučeno da SD Torpedo mijenja naziv u Sarajevo.

2. Bordo tim je jedini bh.klub koji je u jugoslovenskoj ligi osvojio dva naslova prvaka. Bilo je to u sezonama 1966./67. i 1984./85. Uz tim sa Koševa samo je još Željezničar od klubova iz BiH uspio dotaći vrh u prvenstvu nekadašnje lige.

3. Sarajevo je od svih bh. klubova odigralo najviše sezona u elitnom razredu jugoslovenskog nogometa. Osim toga, na vječnoj tabeli nekadašnje lige, u kojoj su izračunate sve sezone u elitnom razredu od 1946. do 1992. godine, FK Sarajevo je najbolje plasiran bh. klub. Bordo tim zauzima šesto mjesto sa 1.205 osvojenih bodova. Odmah iza tima sa Koševa su Velež na sedmom (1.179 bodova) i Željezničar na osmom mjestu (1.080 bodova).

4. Pored dva naslova u jugoslovenskom prvenstvu, Sarajevo je osvojilo tri titule prvaka BiH, aktuelni su šampioni naše zemlje. Tim sa Koševa je ukupno osvojio pet titula. Što se tiče Kupa BiH, klub koji danas slavi rođendan može se pohvaliti da je uz Željezničar osvojio najviše trofeja, ukupno pet. Super kup BiH je osvojen u sezoni 1996./97, a osam puta su bili viceprvaci, uključujući obje lige.

5. Svoje domaće utakmice FK Sarajevo igra na stadionu "Asim Ferhatović Hase". Utakmice gdje je Bordo tim još bio domaćin igrale su se na nekadašnjem stadionu na Skendriji. Također, u vrijeme kada se renovirao najveći bh. stadion, nekoliko domaćih utakmica Sarajevo je odigralo na Grbavici.

6. Sarajevo je ,uz Željezničar, Široki Brijeg, Zrinjski i Čelik, odigralo sve utakmice u elitnom rangu bh. prvenstva. Prema UEFA-inom ranking Sarajevo je trenutno najbolje rangiran bh. klub na 217.mjestu.

7. Bordo tim je igrao dva play-offa Evropske lige. Pod vodstvom Mehmeda Janjoša 2009. godine su eliminisani od rumunskog Cluja, a 2014.godine pod vodstvom Dženana Uščuplića od Borussie Monchengladbach. Također, 2007. godine Sarajevo je igralo 3. pretkolo Lige prvaka protiv Dinama iz Kijeva koji je u dvije utakmice bio uspješniji. Tada je na bordo klupi sjedio Husref Musemić. U bogatoj historiji na najvećem bh. stadionu gostovali su Manchester United, HSV, Anderlecht, Bešiktaš, Rapid...

8. Mnogo je igrača ostavilo dubok trag u Sarajevu. Ipak, za sve zaljubljenike u bordo boju broj jedan je - Asim Ferhatović Hase. Stadion danas nosi njegovo ime, jedna ulica u Sarajevu također. Bio je čovjek izuzetne karizme i vanserijskog talenta, bio je istinski idol. Bio je zaista nešto posebno. Još se prepričava kako je otišao u Tursku, ali se brzo vratio. Rekao je: ”Ne mogu brate ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati, ja mogu samo u Sarajevu igrati”.

9. Boško Antić i Husref Musemić su jedini uspjeli osvojiti titulu sa Sarajevom i kao igrač i kao trener. Antić je u sezoni 1966./67. bio igrač, a 1984/ 1985.godine je vodio Bordo tim do naslova sa klupe. S druge strane, Musemić je u sezoni 1984/ 1985 igrao jednu od najvažnijih uloga na terenu, a u sezoni 2006./07. bio je na klupi kada je tim sa Koševa završio na prvom mjestu.

10. Decembra 2013. godine, malezijski biznismen, investitor i predsjednik Berjaya Groupa, Vincent Tan, je otkupio dio upravljačkih prava FK Sarajeva. Od tada se situacija u klubu znatno popravila. Kamp kluba je u završnoj fazi izgradnje. Vraćeni su dugovi, a klub je počeo osvajati trofeje. Bordo tim trenutno ima najskuplju ekipu, a ukupna vrijednost procjenjuje se na 11,90 miliona eura.