Nogomet
1

Del Bosque: Predvidio sam Holandiju; Van Gaal: Nije dobro!

Totalsport
Vicente del Bosque (Foto: AFP)
Vicente del Bosque (Foto: AFP)
Vicente del Bosque, selektor španske reprezentacije, nije bio iznenađen kada je saznao da će jedan od suparnika njegovoj selekciji u B grupi na Svjetskom prvenstvu biti reprezentacija Holandije, koju je Furija svladala u finalu prošlog svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici s 1-0.

"Rekao sam i prije žrijeba da ćemo se sastati s Holandijom i bio sam u pravu. Holandija se promijenila, ali još imaju igrače kao što su Robben, Van Persie ili Van der Vaart. To je samo žrijeb. Ne bih rekao da smo izvukli 'grupu smrti, ali je teška", rekao je 62-godišnji Del Bosque, te kratko prokomentirao i ostala dva suparnika iz grupe, Čile i Australiju.

"Čile je neugodna ekipa. Igraju nogomet jakog pritiska i imaju iskusne igrače. Neće nam biti lako niti protiv Australije."

Reprezentacija koja u B grupi osvoji drugo mjesto igrat će u osmini finala protiv pobjednika A grupe, u kojoj su Brazil, Hrvatska, Meksiko i Kamerun. Budući da se očekuje da će domaćini osvojiti tu grupu, jasno je koliko je važno biti prvi u B grupi i vjerovatno izbjegnuti Brazilce u osmini finala.

"Brazil će vjerojatno biti prvi u svojoj grupi i zato moramo biti dobri i spremni od prvog sučevog zvižduka", kaže Del Bosque, sugerirajući i sam koliko je važno biti prvi u grupi

Louis van Gaal, selektor holandske selekcije, nije bio sretan sa žrijebom.

"Tu se ništa ne može napraviti ili promijeniti, ali moramo biti iskreni i reći da ovo nije dobar žrijeb za nas! Igramo protiv Španije koja brani naslov, Australije koju nikada nismo pobijedili i Čilea. Gledao sam ih protiv Kolumbije kada su vodili s 3-0 i pokazali koliko su dobri. Vrlo težak žrijeb", rekao je Van Gaal, te dodao.

"Naravno, mi se nadamo prolasku grupe, a onda nas u nokaut fazi čeka suparnik iz grupe u kojoj su Brazil, Hrvatska, Meksiko i Kamerun. Prema tome, mogli bi se suočiti s Brazilcima već u osmini finala. Iz naše perspektive, nikako ne možemo biti sretni sa žrijebom. Puno više bih volio da smo završili u H grupi, u kojoj su Belgija, Alžir, Rusija i Južna Koreja."