Nogomet
13

Danas žrijeb grupne faze Lige prvaka, objavljene jakosne grupe

Piše: D. B.
Nakon sinoćnjih utakmica playoffa Lige prvaka poznati su učesnici današnjeg žrijeba grupne faze Lige prvaka, koji će biti obavljen u Monacu od 17:45 sati.

UEFA je podijelila klubove u četiri jakosne grupe, odnosno četiri šešira.

U prvoj jakosnoj grupi su Barcelona, Chelsea, Bayern Minhen, Juventus, Benfica, PSG, Zenit i PSV Eindhoven.

Drugu jakosnu grupu čine Real Madrid, Atletico Madrid, Porto, Arsenal, Manchester United, Valencia, Bayer Leverkusen i Manchester City.

U treću jakosnu grupu smješteni su Shakhtar Donjeck, Sevilla, Lyon, Dynamo Kiev, Olympiacos, CSKA Moskva, Galatasaray i Roma.

U četvrtoj jakosnoj grupi se nalaze BATE Borisov, Borussia M'Gladbach, Wolfsburg, Dinamo Zagreb, Maccabi Tel-Aviv Gent, Malmo i Astana.

Žrijeb grupne faze počinje u 17:45 sati, a u njemu će učestvovati ukupno 32 kluba, 22 su se kvalifikovala automatski, a 10 kroz playoff.

Kao što se može vidjeti, u prvoj jakosnoj grupi su šampioni osam najbolje rangiranih evropskih zemalja. U ostalim jakosnim grupama su klubovi rangirani po koeficijentima.

U svakoj grupi Lige prvaka će se naći po jedan klub iz svih šešira. Klubovi iz istih zemalja ne mogu igrati u istoj grupi, kao što je slučaj i sa ruskim i ukrajinskim klubovima.

U grupnoj fazi Lige prvaka nastupit će osam bh. nogometaša, a to su Marin Aničić (Astana), Asmir Begović (Chelsea), Armin Hodžić (Dinamo Zagreb), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Danijel Miličević (Gent), Haris Hajradinović (Gent), Edin Džeko (Roma) i Miralem Pjanić (Roma).

Na istoj ceremoniji će biti dodijeljena i nagrada za najboljeg igrača Evrope, a kandidati su Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid) i Luis Suarez (Barcelona). Bit će dodijeljena i nagrada za najbolju nogometašicu u Evropi.