Ahmedhodžić potopljen
20

Čudo u najstarijem nogometnom takmičenju svijeta: Amateri iz šeste lige prošli u osminu finala

D. P.
Nekadašnji igrač Wolvesa George Elokobi predvodi Maidstone (Foto: FA Cup)
Nekadašnji igrač Wolvesa George Elokobi predvodi Maidstone (Foto: FA Cup)
Amaterski klub Maidstone United, koji se takmiči u šestom rangu engleskog nogometa, ostvario je historijski uspjeh izborivši osminu finala FA Cupa.

Najstarije nogometno takmičenje na svijetu došlo je do šesnaestine finala, a tu je danas odigrano pet utakmica. No, najveće iznenađenje dana vidjeli smo u prvom dijelu programa.

Ekipa Maidstonea napravila je pravo čudo. Ovaj simpatični amaterski klub iz šestog ranga engleskog nogometa savladao je neuporedivo snažniji i etabiliraniji tim Ipswicha koji se, pazite sad, nalazi 98 mjesta iznad Maidstonea, ako računamo sve lige u opticaju.

Da stvari budu impresivnije, Maidstone je slavio na gostovanju rezultatom 2:1. Inače, Ipswich se bori za ulazak u Premier ligu i trenutno je na drugom mjestu u Championshipu, drugom rangu engleskog nogometa. Inače, trener ovog simpatičnog amaterskog kluba je legenda Wolverhamptona George Elokobi.

U ostalim rezultatima pravi debakl doživio je Sheffield United našeg Anela Ahmedhodžića. Brighton je slavio protiv Sheffielda rezultatom 5:2 na gostovanju, a Ahmedhodžić je odigrao cijeli meč kao kapiten Oštrica.

Leicester je lako savladao ekipu Birminghama rezultatom 3:0, dok je Luton izbacio ekipu Evertona (2:1). Ponovljeni meč igrat će Leeds i Plymouth jer je prvi duel završen neriješenim rezultatom 1:1.

Svi rezultati:

Ipswich - Maidstone 1:2

Everton - Luton 1:2

Leeds - Plymouth 1:1

Leicester - Birmingham 3:0

Sheffield United - Brighton 2:5