Nogomet
32

Conteovi Plavci "premazali" Karamele i nakon dugog čekanja zasjeli na tron

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Antonio Conte je potpuno oživio uspavanog diva sa Stamford Bridgea i ponovo taj stadion učinio tvrđavom koja unosi "strah u kosti". U posljednje tri prvenstvene utakmice Plavci su slavili tri puta uz gol-razliku 12:0. Posljednja žrvta bio je Everton u 11. kolu Premiershipa kojeg su Conteovi gladni momci ispratili sa 5:0.

Everton se držao do 19. minuti kada je feštu najavio preporođeni Eden Hazard i postigao gol u svom četvrtom uzastopnom meču u ligi. Možda se gol može jednim dijelom pripisati i na dušu golmana Stekelenburga, ali "desetku" Plavaca to ne brine.

Samo 70 sekundi kasnije vodstvo Plavaca podebljao je lijevi bek Alonso. Bio je to šok za Everton i najava novog demoliranja na Stamford Bridgeu koji je u oktobru gledao kako tone aktuelni šampion lige Leicester (3:0) i rival kojeg predvodi najbolji trener u historiji Plavaca Jose Mourinho - Manchester United je osramoćen sa 4:0.

Da su pretpostavke nove rapsodije Plavaca tačne potvrdio je Diego Costa u 42. minuti kad je postigao svoj deveti ligaški gol i osamio se na prvom mjestu liste najboljih strijelaca lige. U međuvremenu je Moses pogodio stativu i to je bilo to za prvih 45 minuta, a koliku je opasnost "nanjušio" trener popularnih Karamela Ronald Koeman pokazuje podatak da je već u 36. minuti izvršio izmjenu ubacivši Mirallasa umjesto indisponiranog Ovieda.

Everton u prvom poluvremenu nije uputio nijedan udarac prema golu protivnika, a to je prvi put nakon januara 2013. godine i meča protiv Readinga da Chelsea protivniku ne dozvoli nijedan udarac.

No, kako Conte nikome ne pokazuje milostinju na zelenom terenu, a to je osjetio i Jose Mourinho koji se žalio zbog toga, mogla se očekivati katastrofa Evertona i puni gas Plavaca i u drugom dijelu.

Tako je i bilo. Hazard je u 56. minuti postigao svoj peti gol u posljednja četiri meča ne dozvolivši Stekelenburgu ni da pokuša intervenisati. Potpuni potop zapečatio je Pedro u 65. minuti, a sjetite se one "milostinje" o kojoj smo govorili vezano za Contea - slavio je taj gol kao da je prvi.

Chelsea sada ima niz od pet pobjeda u ligi uz gol-razliku 16:0 i zauzeo prvo mjesto što je dugo čekao, tačnije od maja 2015. godine kada je proslavio titulu prvaka, a do kraja kola mogu ga prestići Arsenal koji dočekuje Tottenham i Liverpool koji dočekuje Watford. Prestigli ili ne, jedno je jasno - Plavci su ponovo mnogo snažni.

Raspored i rezultati 11. kola Premiershipa:

Bournemouth - Sunderland 1:2 Burnley - Crystal Palace 3:2

Manchester City - Middlesbrough 1:1 West Ham - Stoke 1:1 Chelsea - Everton 5:0 Arsenal - Tottenham (nedjelja, 13:00 sati) Hull City - Southampton (nedjelja, 15:15 sati) Liverpool - Watford (nedjelja, 15:15 sati) Swansea - Manchester United (nedjelja, 16:00 sati) Leicester - West Browmich Albion (nedjelja, 17:30 sati)

Tabela: