Napustio funkciju
15

Collina: Iz UEFA-e su tražili da preispitam svoju odluku, ali vrijeme je za promjenu

Klix.ba
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Nekada najbolji svjetski sudija, a donedavno šef sudija u UEFA-i Pierluigi Collina, objasnio je razlog zbog kojeg je napustio ovu funkciju, kazavši da je tu odluku donio sam i da mu niko nije rekao da da otkaz.

Collina je rekao da su mu iz UEFA-e poručili da dobro razmisli o svojoj odluci, ali da je pravo vrijeme da se naprave promjene.

"Niko mi nije rekao da dam otkaz, zapravo, iz UEFA-e su mi rekli da preispitam svoju odluku i promijenim mišljenje. Povukao sam taj potez jer smatram da je pravo vrijeme za promjene", kazao je Collina.

Svakako, medije u Italiji zanimalo je mišljenje ovog nekada najboljeg svjetskog sudije o VAR sistemu koji se prvi put koristio na Svjetskom prvenstvu.

"Ne mislim da nema budućnosti bez VAR-a, ali mi živimo u vremenu gdje je skoro sve zasnovano na tehnologiji. U prošlosti tehnologija nije bila na ovom nivou, a sada napreduje iz dana u dan. Jasno je da nijedan sudija ne voli praviti greške, niti voli biti kritikovan, a svi moramo biti otvoreni za promjene, pošto je na kraju jedino rezultat važan", rekao je Collina.

On je također dodao da će nova tehnologija biti problem za tvrdoglave sudije jer su oni navikli da sami odlučuju o spornoj situaciji, kao i za sudije koji su uvijek sigurni u svoju prvu procjenu.