Poznati sudija
558

Clattenburg: Oliver je donio ispravne odluke, bio je penal i Buffon je zaslužio isključenje

Piše: O. T.
Mark Clattenburg (Foto: EPA-EFE)
Mark Clattenburg (Foto: EPA-EFE)
Poznati engleski sudija Mark Clattenbrug u svojoj kolumni za britanski The Times napisao je da su odluke sudije Michaela Olivera u finišu meča između Real Madrida i Juventusa bile ispravne.

Clattenburg je do sredine februara 2017. godine sudio u Premiershipu, nakon čega je otišao u Saudijsku Arabiju raditi za tamošnji nogometni savez. On je jedan od najpoznatijih i najboljih engleskih sudija u novijoj historiji, a dokaz za to su činjenice da je sudio finale Lige prvaka 2016. godine, kao i finale Evropskog prvenstva 2016. godine.

Clattenburg je stao u odbranu Olivera koji je dosudio penal u trećoj minuti sudijske nadoknade za Real u revanš meču protiv Juventusa u Madridu. Juventus je u tim momentima vodio rezultatom 3:0 što je bio rezultat za produžetke, pošto je u Torinu Real slavio istim rezultatom. Ipak, Real je uspio postići gol iz penala i tako se plasirati u polufinale Lige prvaka. Nakon dosuđenog penala koji je Benatia napravio nad Vasquezom Oliver je zbog protesta dao crveni karton Buffonu.

Prema mišljenju 43-godišnjeg Clattenburga, Oliver nije pogriješio u donošenju odluka. On smatra da je 33-godišnji Oliver na putu da postane vrhunski sudija, a taj nivo se obično dosegne između 38. i 41. godine.

"Benatijin duel s Vasquezom je penal. Michael je iz svog ugla vidio blago guranje od Benatije, ali je imao pomoć dodatnog sudije koji stoji pored gola. Iz njegovog ugla, dodatni sudija je mogao vidjeti kako se Benatijina noga mota oko Vasquezovog tijela. Oliver nije dao crveni karton Benatiji, što ukazuje na to da je mislio kako je istinska namjera štopera bila da dohvati loptu. Bio je to nezgrapan prekršaj, ali i dalje prekršaj", napisao je Clattenburg te dodao: "Odluka da isključi Buffona je također ispravna. UEFA je vrlo jasna po pitanju napada na sudije. Michael je vjerovatno odlučio dati crveni karton tek nakon što mu se Buffon drugi put suprostavio, jer prvi put je razuman zbog ljutnje"

U svojoj kolumni Clattenburg se također dotakao i sugestija koje su govorile da je Oliver morao paziti i na kriterij iz prvog meča u Torinu, meča koji on nije sudio.

"Neki iz Juventsa tvrde da je Oliver morao uzeti u obzir sudijske odluke iz prvog meča, a to je smiješno", piše Clattenburg.

Osvrnuo se i na činjenicu da na Svjetskom prvenstvu u Rusiji neće biti engleskih sudija. Clattenburg kaže da postoji razlog za to, a razlog nije da su sudije iz Engleske loši. On tvrdi da bi on bio na Mundijalu da nije odlučio ranije napustiti suđenje na vrhunskom nivou i otići u Saudijsku Arabiju.

"Ljudi kažu da je odsustvo engleskih sudija na Mundijalu ovog ljeta znak pada engleskih sudija, ali to je pogrešno. Jedini razlog je taj što sam ja odlučio otići u Saudijsku Arabiju dok sam još uvijek bio na listi engleskih sudija. Bilo je kasno da se traži zamjena, a svakako samo 10 sudija ulazi na listu. Standard je vrlo velik i neki iskusni međunarodni suci, poput Jonasa Erikssona iz Švedske, također neće ići na Mundijal. Oliver je pokazao da je engleski standard i dalje velik", piše Clattrenburg.